Trångt på BB efter fusionen

Sommaren har varit tuff för personalen på Östra sjukhusets nya större förlossningsenhet. Nyförlösta har tvingats dela rum i större uträckning än tidigare och sedan i maj har barnmorskorna arbetat 1 000 extrapass.

ANNONS
|

I maj slogs förlossningsvården på Mölndals sjukhus och Östra ihop till tre förlossningsavdelningar på Östra sjukhuset. Sedan dess har drygt 3 400 barn sett dagens ljus i Göteborg. Verksamhetschefen sammanfattar de senaste månaderna som tuffa, då semestertid går stick i stäv med högtryck på förlossningen under sommaren.

– Överflyttningen fungerade bra, men eftersom förlossningsvården inte är någon planerad verksamhet utan akutsjukvård har det varit tufft arbetsmiljömässigt. Personalen ska verkligen ha en stor eloge för att de ställt upp som de gjort, säger Corinne Pedroletti.

För- och nackdelar

Vårdförbundets fackliga huvudskyddsombud för barn- och kvinnosjukvården, Carina Deréus, har en liknande bild. Hon ser både för- och nackdelar efter sammanslagningen.

ANNONS

– Att all förlossningsvård nu är samlad under samma tak underlättar när patienter behöver särskild vård. Samtidigt har det stundtals varit en extrem press på personalen, säger hon.

Fram till mitten av augusti arbetade barnmorskorna på Östra sammanlagt 1 000 extrapass för att täcka upp för sina semesterlediga kollegor. I nuläget arbetar 272 barnmorskor på Sahlgrenska och förlossningen söker löpande fler, men det är svårt att locka rutinerade tillbaka yrket.

– Under de senaste åren har vi tappat många erfarna barnmorskor för att de helt enkelt inte orkar jobba kvar. Många kollegor söker andra tjänster trots att de tycker det är ett jättekul jobb, säger Carina Deréus.

Fullt ös

Hon berättar att ett nattpass stundtals kan innebära tio timmar fullt ös utan utrymme för att gå på toaletten, men tillägger att hon inte tror att den pressade arbetssituationen märks särskilt mycket för patienterna.

– Däremot har trångboddheten påverkat verksamheten. Det har varit en del gråt och tandagnisslan för att nyförlösta fått dela rum och partners därför inte kunnat stanna kvar över natten. Att inte ha möjlighet att tillgodose vad de nyblivna föräldrarna önskar är så klart jobbigt, säger Carina Deréus.

För att underlätta situationen och förbättra arbetsmiljön har förlossningen satsat på ett nytt teambaserat arbetssätt där undersköterskorna fråntagits städuppgifter och barnmorskorna viss administration.

ANNONS

Fler platser

– Vi har nyanställt fler kanslister och lokalvårdare och satsat på utbildning av våra undersköterskor så att de kan arbeta i team med barnmorskorna och stötta dem, säger Corinne Pedroletti.

Nästa vår kommer Östras BB att få fler platser. – Då kommer vi kunna erbjuda enkelrum till de allra, allra flesta, säger Pedroletti.

Fakta: Födslar på Östra

Antal förlossningar på Östra sjukhuset sedan sammanslagningen i maj. Maj: 879 Juni: 791 Juli: 810 Augusti: 788 Hittills i september: 138

Totalt sedan i maj: 3 406 födslar sedan i maj. Totalt 2017, Mölndal och Östra: 6 644 födslar.

ANNONS