Trängselkameror kan fånga brottslingar

ANNONS
|

Handlingar som upprättas vid svenska myndigheter är i de allra flesta fall offentliga. Vem som helst har rätt att ta del av dem. Men behöver varken legitimera sig eller ange varför man vill ta del av en offentlig handling för att få göra det.

Bilderna från kamerorna vid trängselskattens betalstationer i Stockholm och Göteborg hamnar hos transportstyrelsen – en statlig myndighet. Men trots det blir de inte offentliga.

– De är sekretessbelagda för de allra flesta, säger Eva Rosman, pressansvarig för trängselskatten på Transportstyrelsen.

Fordonsägaren kan få granska bild

Bilderna granskas automatiskt men ibland kan mänskliga ögon behöva ta sig en titt på bilderna.

ANNONS

– Om automatiken inte klarar av att läsa ut fordonets registreringsnummer, går bilden till manuell granskning, som utförs av personal på Transportstyrelsen, fortsätter Eva Rosman.

Den som till exempel är oense med myndigheten om, att han eller hon verkligen passerat en betalstation vid den tidpunkt som systemet anger kan begära att få granska bilder.

– Man kan bara begära ut bilder på sitt eget fordon. Informationen är sekretessbelagd och ges bara ut till fordonsägaren, understryker Eva Rosman.

Polisen kan begära ut bilder

Inte helt oväntat har polisen viss rätt att få ta del av bilder från betalstationer. Men man kan inte bara kamma igenom en hög bilder, utan polisen måste skriftligt begära att få se bilder och ansökningen måste uppfylla ett antal krav.

– Om kraven uppfylls, kan polisen få sekretessen hävd. men kraven är stränga, säger Eva Rosman.

– Det måste handla om att polisen söker ett fordon i samband med ett grovt brott. Med det avses ett brott som kan ge fängelse i minst två år, tillägger Eva Rosman.

Dessutom ska det pågå en förundersökning och namnet på personen som leder denna måste anges. Polisen ska också kunna specificera, vilket fordon man letar efter och när det kan ha passerat en betalstation.

ANNONS

Beslut kan överklagas

I Stockholm har polisen hittills begärt ut bilder fem, sex gånger i månaden. Transportstyrelsen säger ibland nej och då måste polisen överklaga beslutet. Åtminstone ett ärende gick till högsta instans, innan det avgjordes, enligt Eva Rosman.

Hur många bilägare som begär ut bilder på sina egna fordon vet Eva Rosman inte.

– Men det sker ibland, när folk anser att de har blivit påförda skatt oriktigt.

Ökad bemanning

Inför starten av trängselskattesystemet i Göteborg på måndagsmorgonen har Transportstyrelsen ökat bemanningen för att kunna ta hand om ansökningar från folk som vill se bilder på sina bilar vid betalstationer.

ANNONS