Träna med din hund

ANNONS
|

Försöken ska inte ses som ett sätt att betygsätta din hund.

Hur bra tolkar hunden ditt kroppsspråk?

Låt hunden få hitta en godisbit under en burk eller plastmugg. När hunden förstått hur den ska få fatt i godiset låter du den välja mellan två likadana muggar. Bara den ena ska innehålla godis.

Här behöver du en medhjälpare som håller hunden medan du preparerar muggarna. Ställ dig bakom muggarna. Sök kontakt med hunden. Visa hunden vilken som är rätt genom att peka. Nu släpper medhjälparen hunden och säger varsegod. Gör om försöket tio gånger. Byt godismugg slumpartat. Gör en paus och testa tio gånger till.

ANNONS

Vad berättar hunden för dig?

Låt en medhjälpare gömma en godisbit eller en favoritleksak för dig medan hunden ser på. Sen ska hunden berätta för dig var den finns. Du behöver tre burkar eller lådor. Medhjälparen lägger godiset/leksaken i en av dem, och ställer alla tre på en plats dit hunden inte kan nå. Därefter går medhjälparen ut och du får komma in i rummet. Hur visar hunden dig vilken burk som är den rätta?

Hur självständig/hur samarbetsbenägen är din hund?

Ställ hunden inför ett olösligt problem. Använd tre burkar med lock. Gör flera hål på locket så hunden känner godislukten. Sätt fast burkarna på en planka så hunden inte får loss dem. Lägg godis i alla tre. Lägg locket löst på två av dem och sätt fast locket på den tredje så hunden inte får upp det. Hur kommer hunden att hantera situationen?

ANNONS

Börja med att träna på en fjärde, likadan burk så hunden förstår vad den ska göra. Lägg i godis, locket löst ovanpå och låt hunden krafsa fram godiset. När det är dags för själva övningen, uppmuntra den att söka rätt på godiset. Var sedan helt neutral och säg ingenting innan testet är slut. Vänta fem minuter eller tills hunden vill gå därifrån. Hur gör hunden för att komma åt godiset i den omöjliga burken? Hur länge försöker den själv innan den tittar på dig och/eller går fram till dig för att söka hjälp?

(Källa: Hur smart är din hund – Praktiska övningar att göra hemma)

ANNONS