Trädgårdsdagar för entusiaster och nybörjare

ANNONS
|

Grillar, frön, lökar, odlingsramar, kuddar, trädgårdsmöbler och sekatörer. Det mesta som behövs i trädgården eller på balkongen – och lite till – finns att beskåda och köpa på Lisebergs trädgårdsdagar, som är Västsveriges största trädgårdsmässa.

Men på mässans första dag var besökarna få sista timmen, kanske på grund av regnet. Mats Lindblom, som säljer trädgårdsverktyg, har varit på plats sedan förmiddagen. Han håller fram en japansk såg.

– Den sågar tvärtom. Med en vanlig såg sågar du i skjutet, men den här sågar i draget. Det är lättare för kroppen och man får ett finare snitt, berättar Mats Lindblom och drar ett par tag med en liten såg.

ANNONS

Han berättar att japanerna har haft liknande sågar i ett par tusen år, men att tekniken inte har kommit hit förrän nu.

– Det tar ett par gånger innan man kommer in i det, men sedan tycker man att det är onormalt att såga på det gamla sättet.

Längre in på mässområdet står Tarja Niemelä och tittar på blommor i ett marknadsstånd. Hon och kollegerna från Gina Tricot i Borås har varit på föreläsning på Liseberg, och stannade kvar i parken när de upptäckte att det var mässa. På marken bredvid henne står några pappkassar med bland annat hängpetunia.

– Vi visste inte att det var trädgårdsdagar, men nu har vi köpt sommarblommor och honung, säger hon.

René Spreeuw har åkt ända från Holland med sitt företag, som säljer frön och lökar. En storsäljare är den japanska underblomman.

– De kan vara röda ett år, och sedan bli vita, rosa eller orangea året efter. Det är därför den kallas underblomma. Bin och fjärilar i trädgården kan göra att de byter färg, säger han.

René Spreeuw säger att den japanska underblomman passar bra i norra Europa.

– Vi säljer överlag mycket av blommor som klarar svåra vintrar. Folk gillar det, säger René Spreeuw.

ANNONS

Han lutar sig fram och viskar:

– De är ju lite lata.

Lisebergs trädgårdsdagar håller öppet torsdag–söndag. Förutom försäljning finns även utställningar och en rad föreningar som kan ge tips och råd. I år finns bland annat Svenska Rosensällskapet, Svenska Pelargonsällskapet, Södra Inlands Biodlarförening och Västsvenska Orkidésällskapet på plats.

ANNONS