Torslandas öde inte avgjort

ANNONS
|

Två gånger har folket sagt sitt:

I en folkomröstning 1998 ville 66 procent att Torslanda skulle bli en egen kommun.

2010 tillfrågades 600 Torslandabor och 64 procent svarade samma sak.

Det var en opinionsundersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Nätverket för Torlandas framtid, som ansöker om en delning.

- Det blir lite problematiskt att utgå från de siffrorna. Det är trots allt vi som enligt indelningslagen ska göra utredningen, säger Susanne Reuterswärd, jurist på Kammarkollegiet.

Det är för att få en bättre och mer opartisk bild som Kammarkollegiet nu gör en ny opinionsmätning inför det avgörande som antingen kan bli att förslaget till delning avslås, vilket är upp till Kammarkollegiet.

ANNONS

Däremot kan kollegiet inte besluta om en delning. Det blir i så fall en fråga för regeringen.

- Men sedan är frågan om vi verkligen skulle avslå ansökan eller om vi lämnar över ett yttrande till regeringen, det har vi inte bestämt oss för, säger Susanne Reuterswärd.

Ett skäl ät att ett avslag av Kammarkollegiet sannolikt skulle överklagas - och då blir Torslandas framtida status till slut ändå en fråga för regeringen.

Det är oklart när Kammarkollegiet kan ha fattat något avgörande i Torslandafrågan

- Det vet vi inte. Det finns ingen färdig mall för sådana här ärenden. Under våren är det bra om man kan göra opinionsundersökningen. Sedan är egentligen allt underlag klart. Men man vet aldrig vad som händer, och vi har bara precis tagit kontakt med länsstyrelsen, säger Susanne Reuterswärd.

Det är länsstyrelsen som får uppdraget att göra undersökningen. Lars-Erik Persson på Rättsenheten hade på tisdagsförmiddagen ännu inte sett uppdraget.

- Sannolikt kommer vi att anlita ett företag som sköter opinionsundersökningen, säger han.

ANNONS