Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tord Karlsson blir av med jobbet

Tord Karlsson (S) lämnar sitt jobb som kommunalråd i Göteborg. Även kommunalrådet Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämnden, lämnar sitt uppdrag. Nyheten presenterades av Ann-Sofie Hermansson (S) vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Texten börjar under klippet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tord Karlsson har, i rollen som ordförande i nämnden för Intraservice, dragit på sig kritik från stadsrevisionen. Det har i sin tur lett till upprepade krav på hans avgång från oppositionen. Men Ann-Sofie Hermansson säger att hon har kvar sitt förtroende för Tord Karlsson.

– Han har påbörjat ett bra jobb med att städa upp och göra vad som krävs, Men i och med att han blivit så ansatt i medier och av politiska motståndare blir det tyvärr omöjligt för honom att fortsätta. Både för honom som person och för politiken, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Tjänstemän lät sig bjudas på mat och alkohol

Han kommer att efterträdas av Birgitta Nesterud i nämnden för intraservice. Ingrid Andreae, stadssekreterare hos Tord Karlsson och tidigare ordförande i Majorna-Linné, efterträder Tord Karlsson som ordförande i utbildningsnämnden.

Även Johan Nyhus lämnar

På presskonferensen berättade Ann-Sofie Hermansson också att trafiknämndens ordförande Johans Nyhus kommer att sluta under våren.

– Han har gjort en fantastiskt arbete och varit en klippa, säger Ann-Sofie Hermansson. Han har valt att sluta eftersom han vill gå vidare med andra utmaningar.

Hur de utmaningarna ser ut och vad han ska jobba med framkom inte.

Johan Nyhus var stads- och budgetsekreterare under Anneli Hulthén, när hon var kommunstyrelsen ordförande, innan han blev kommunalråd. Johan Nyhus efterträds av Shahbaz Khan, som är Nyhus stadssekreterare på trafikkontoret.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon vill bygga sitt nya lag inför den stundande valrörelsen.

– Nu måste vi blicka framåt och ta nästa steg.

LÄS OCKSÅ: Skandalen på Intraservice växer – flera medarbetare utreds

Flera har fått gå efter skandalen

Skandalen på Intraservice har tidigare kostat två tjänstemän jobbet. Dels en mellanchef som hade ett osunt förhållande till en leverantör och bland annat lät sig bjudas på fotboll och krogkvällar, dels förvaltningsdirektören som varit den som godkänt merparten av resorna, ofta utifrån ett bristfälligt underlag.

Den kanske mest omdiskuterade resan – till amerikanska Seattle – sträckte sig över nio dagar, trots att antalet arbetsdagar enligt revisorerna endast var tre.

LÄS OCKSÅ: Alliansen: "Det här är katastrof"

Kritik har också riktats direkt mot nämndens ordförande Tord Karlsson , då han personligen fattat beslut om att resan skulle genomföras. Ett beslut som dessutom protokollförts på ett felaktigt sätt.

De två övriga politiker som var med på den resan – en moderat och en miljöpartist – har sedan dess lämnat sina uppdrag.

I ett pressmeddelandet från Miljöpartiet säger ULf Kamne att Tord Karlsson har varit hårt ansatt, men att kritiken som framkommit mot hur arbetet skötts har varit berättigad. MP anser att han borde ha avgått tidigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.