Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/9

Tiotusen demonstrerade mot Västlänken

Lördagens manifestation mot Västlänken är den största hittills i Göteborg. När de första demonstranterna kom fram till Götaplatsen sträckte sig tåget hela vägen till Gustaf Adolfs torg. – Det var länge sedan jag var med om ett längre tåg, säger polisens insatschef Richard Sörensen.

Den marknadsföringskampanj som arrangören Västsvenska folkinitiativet har bedrivit de senaste månaderna verkar ha fått stort genomslag. Vid klockan tolv hade tusentals demonstranter samlats med banderoller och plakat på Gustaf Adolfs torg.

Enligt polisens uppskattning var det över 10 000 personer som tågade iväg från Gustaf Adolfs torg strax innan klockan ett.

Det var fler än de 8 000 personer som enligt polisen deltog i 2015 års manifestation mot Västlänken. 

– Det har varit en lugn och fin demonstration. Vi har endast behövt reglera trafiken, säger Richard Sörensen. 

– Vi gör det här för att rädda undan Göteborg från en total katastrof, säger Caroline Thelning som var en av arrangörerna.

Bland deltagarna fanns olika argument mot Västlänken. Barbara Lindell är ordförande för Föreningen Trädplan Göteborg och enligt henne riskerar bygget att tränga undan viktiga grönområden. 

– Vi har träd i centrala Göteborg som är från 1700-talet. Vi drog igång vår förening 2012 när vi upptäckte att det ska försvinna träd från hela staden, i första hand på grund av Västlänken, säger hon. 

"Västlänken hotar historiska byggnader"

Men inte bara miljövärden är hotade, säger Marie-Louise Ericsson som har arrangerat sig som volontär i Västsvenska folkinitiativet sedan 2015. Enligt henne riskerar Västlänken att ge sättningsskador på historiska byggnader.

– Jag har ett stort kulturintresse och vill bevara de kulturvärden som gör Göteborg unikt. Vid bygget av Götatunneln fick exempelvis Börshuset, här på Gustaf Adolfs torg, sättningsskador. Jag vill undvika att andra byggnader får liknande skador, säger hon. 

I tåget syntes även välkända ansikten från lokalpolitiken. Martin Wannholt, kommunalråd och partiledare för Demokraterna i Göteborg, menar att det är lönlöst att bygga ut infrastrukturen i centrala Göteborg om inte kapaciteten utanför staden först byggs ut. 

– Samtliga av de fem tåglinjer som i dag går in till Göteborg är fulla med resenärer. Att då bygga extraspår inne i Göteborg förbättrar inte pendlingsmöjligheterna. När dessutom den enda linjen som såg ut att byggas i närtid, den mellan Göteborg och Borås, inte ser ut bli av, så finns det ingen tillkommande kapacitet på 30 år som kräver att Västlänken byggs, säger han.

SD: Det går att riva upp beslutet 

SD:s distriktsordförande Jörgen Fogelklou deltog också i manifestationen.

– Det ser ganska mörkt ut när det gäller utsikterna för att stoppa Västlänken. Samtidigt är det ett politiskt beslut och alla politiska beslut kan rivas upp. Vi anser att kommunpolitikerna inte har lyssnat på de 57 procent som röstade nej till trängselskatten, som trots allt ska delfinansiera Västlänken, säger han.

En annan kritik mot Västlänken framfördes av Elnaz Paimani, frilansande dansare. Hon anser att projektet förfördelar Göteborgs ytterområden.  

– Istället för att lägga skattepengar på förorterna läggs dom på prestigeprojekt i centrala Göteborg. När det handlar om såpass mycket skattepengar så måste man som politiker kunna förklara: "Varför gör vi det här?".

Hon får medhåll av Mattias Jansson, trafikledare på färdtjänsten. Han är även bekymrad över framkomligheten de närmaste åren. 

– Det är många projekt som ska genomföras samtidigt som Västlänken. Jag tror att trafiksituationen kommer bli väldigt ansträngd, inte minst för färdtjänsten. 

Ingvar Oldsberg kritisk mot Västlänken 

Uppe vid Götaplatsen hade arrangören monterat upp en scen och en bildskärm som visade inspelade intervjuer med ett antal Göteborgsprofiler.

På skärmen syntes bland annat Ingvar Oldsberg som anser att Göteborgs äldsta byggnader hotas om Västlänken blir en realitet. 

Mest läst