Ett myller av hämndattentat i Biskopsgården. Torslandabomben (uppe vänster) och handgranat genom fönstret på Dimvädersgatan i måndags (höger) är de två kanske allvarligaste händelserna. Men det har också skjutits två gånger mot Neutralas förening, vid ett tillfälle på Klarvädersgatan och inträffat ett mord utanför Sjumilaskolan.
Ett myller av hämndattentat i Biskopsgården. Torslandabomben (uppe vänster) och handgranat genom fönstret på Dimvädersgatan i måndags (höger) är de två kanske allvarligaste händelserna. Men det har också skjutits två gånger mot Neutralas förening, vid ett tillfälle på Klarvädersgatan och inträffat ett mord utanför Sjumilaskolan.

Tio hämndattacker efter Vår Krog & Bar - två döda barn

ANNONS
|

Redan före den exempellösa skottlossningen på Vår Krog & Bar i mars 2015 var medlemmar i konstellationen från Norra Biskopsgården illa ansatta.

De för restaurangdådet livstidsdömda männen – Adam Abdulahi, 28, och Ahmed Warsame, 25 – hade båda beskjutits och skadats.

Detsamma var ödet för en annan frontfigur i deras gäng, som träffades i benen endast tre veckor före händelsen på Vårväderstorget.

Han befinner sig numera, enligt polisen, utomlands.

Efter gripandena i Vår Krog & Bar-utredningen har våldet accelererat ytterligare, med tio angrepp som alla bär på en hämndstämpel (se faktarutan nedan) och som i huvudsak drabbat kamrater och anhöriga.

ANNONS

Enligt en bekant till Warsames släktingar har familjen utsatts för ett antal hot och kränkningar, sedan domen avkunnades den 8 augusti.

- De har polisanmält flera gånger per telefon. Bilar med svarta rutor, olika mopeder och okända individer har cirkulerat i närheten av deras hem. Ahmeds mamma och bröder har varit rädda, påpekar vännen.

Detta är dock inget som kriminalinspektör Sören Angbo hört talas om:

- Och jag borde nog ha vetat. I alla fall om det rört sig om mer konkreta, påtagliga hotbilder och inte enbart upplevelser.

Stina Lundqvist är den åklagare som ingår i mordutredningen där Yuusuf, 8, är offret.

Hon är också förundersökningsledare i ärendet som gäller den uppmärksammade bilbomben i Torslanda i fjol, den som dödade Luna, 4.

I båda hennes fall har alltså små barn förolyckats.

- Det är klart att det är svårt, man är ju bara en människa. Men jag försöker att inte bli känslosam. Omständigheterna får inte påverka kvaliteten, vi måste genomföra ett professionellt jobb. Min roll är att vara med och hitta förövaren och bevisa vederbörandes skuld. Andra har i uppgift att trösta, konstaterar Stina Lundqvist.

Hon berättar att det alltjämt pågår ett mycket aktivt arbete i just Torslandamålet.

ANNONS

- Det kommer fortfarande in information med viss regelbundenhet. Det ena ger det andra. Nästa vecka har vi i utredningsgruppen ett heldagsmöte för uppdatering. Problemet är att få vittnen att ställa upp, summerar åklagaren.

Lundqvist göra inga jämförelser mellan sprängningen i Torslandarondellen och den på Dimvädersgatan.

- Nej, det är nästan omöjligt. Inte minst eftersom den ena är såpass färsk.

Polisen har hört mängder med personer efter granatattacken mot Warsames lägenhet och granskat de bilder som övervakningskameror lämnat efter sig.

Vad som framkommit hittills vill åklagaren inte avslöja, inte heller hur många gärningsmän som man jagar.

I nuläget finns ingen namngiven misstänkt för mordet på Yuusuf.

Tio gånger har gruppen från Norra Biskopsgården, och deras kamrater och anhöriga, utsatts för hämndaktioner efter vansinnesskjutningen på Vår Krog & Bar i mars i fjol.

  1. 2 april 2015: En ledande person inom gänget från Södra Biskopsgården greps, misstänkt för förberedelse till mord på en man i fiendegruppen. Polisen hade haft avlyssning i mannens hyrbil och beslagtog flera automatvapen och splittergranater. 24-åringen dömdes till ett kännbara fängelsestraff.
  2. 12 juni 2015: Fyra personer, däribland fyraåriga Luna, dog sedan en bil exploderat i en rondell nära Torslanda brandstation. En av de avlidna hade en betydande roll i gänget i Norra Biskopsgården. Polisens undersökning har visat att den extremt kraftiga sprängladdning placerats in av utomstående och utlösts på distans.
  3. • 2 september 2015: Flera skott avlossades mot en grupp ungdomar utanför föreningen Neutralas lokaler. Ingen skadades, men allmänheten riskerade att träffas. Enligt polisen var händelsen möjligen en vedergällning för en skjutning på Friskväderstorget ett par dagar tidigare.
  4. 20 september 2015: En 23-årig man, som känner några av de häktade i Vår Krog & Bar-utredningen, träffades av en kula i benet när han åkte moped på Klarvädersgatan. Gärningsmannen försvann från platsen till fots.
  5. 7 oktober 2015: Återigen utsattes Neutrala för beskjutning. Denna gång vid 19-30-tiden på kvällen, mitt under ett pågående möte. Mirakulöst klarade sig alla medlemmar oskadda. På övervakningskamerorna syntes fyra maskerade män på två mopeder lämna området.
  6. 13 oktober 2015: En handgranat detonerade mot husfasad på Dimvädersgatan. Ingen skadades, men splitter trängde in i en lägenhet där det bor en 70-årig dam. På adressen bodde vid tidpunkten familjen till en av de misstänkta för restaurangskjutningen, en nu 21-årig man.
  7. 30 oktober 2015: Den helt oskyldige Omar Ali, 26, skjuts ihjäl utanför Sjumilaskolan. Två män med kopplingar till södra Biskopsgården har dömts för mordet. Enligt polis och åklagare kan dådet ha syftat till att skrämma personer från Norra Biskopsgården med samma etniska ursprung som Omar Ali.
  8. 21 april 2016: En 24-årig man, med tydliga kopplingar till flera av de som då åtalats för inblandning i krogskjutningen, blev misshandlad på Friskväderstorget. Han ringde själv polisen. När första patrull anlände upptäcktes ett antal kulhål genom mannens kläder, dock inga kroppsskador annat än blåmärken.
  9. 24 juni 2016: Den 23-åring som sköts i benet i september fick sin lägenhetsdörr och trappuppgång perforerad av automatammunition. Även ett fordon, parkerat på gården utanför flerfamiljshuset på Sommarvädersgatan, genomborrades av kulorna. Flera misstänkta greps.
  10. 22 augusti 2016: Någon kastade in en handgranat i en lägenhet på Dimvädersgatan. Såväl barn som vuxna fanns där inne. Åttaåriga Yuusuf skadades så illa att han dog. På adressen är också Ahmed Warsame, 25, livstidsdömd efter Vår Krog & Bar-processen, folkbokförd.

ANNONS