Tinderligan avslöjades av dejt med polisen

Misstanken är att ligans ledare utgav sig för att vara en tjej som bestämde träff med sina offer via bland annat dejtingappen Tinder. Själv hävdar mannen att han blev hotad till att utföra brotten. – Min uppfattning är att han inte har varit hotad alls och det avser jag att styrka, säger åklagaren Anna Rapphed.

ANNONS
|

Utredningen mot en man i de övre tonåren som under våren misstänks ha varithjärnanbakom flera personrån i Göteborg närmar sig slutet.

Polisens misstanke är tonåringenvia profiler på olika dejtingsajter och appar, som till exempel Tinder,utgettsig för att vara en tjej och under falsk identitet lockatmän till möten vid två adresser i Göteborg. Vid adresserna i Olskroken och Bagaregårdenrånades dejterna av upp till tre andra gärningsmän som vid flera tillfällen bar kniv.

– Det jag avser att bevisa är att han ligger bakom de här rånen och har förmått de målsägande att dyka upp vid platserna och ha med sig stöldgodset, säger åklagaren Anna Rapphed.

ANNONS

Polisen gillrade fälla

Rånhärvan nystades upp när en dejt som tidigare rånats för andra gången blev kontaktad av en profil som den misstänkte rånorganisatörenanvände sig av. Dejten kontaktade då polisen och tillsammans gillrade de en fälla.

– Han kopplade in polisen som tog hans plats vid mötet, säger åklagaren Anna Rapphed.

När civilpolisendök upp vid platsen försökte en tonåring att knivråna honom. Rånet avvärjdes då polismannen drog fram sin pistol och grep gärningsmannen.

Till en början trodde polisen att de gripit personen som styrdeöver de falska dejtingkontona.

– Men det visade sig vara hans kamrat. Kamraten kommer att åtalas för den gärningen, och ett rån. Gripandet ledde oss sedan fram till personensom vi misstänker ligger bakom fem liknande gärningar,säger Anna Rapphed.

Hävdar att han blivit hotad

Under måndagenvar det tänkt att Anna Rapphed skulle väcka åtala mot den misstänkte organisatören, men då tonåringen hävdar att han blivit hotad till att utföra brotten begärde åklagaren förlängd åtalstid.

– Han menar att han själv har varit i nöd och har blivit hotad till att utföra de här gärningarna. Vi har därför behövt tid för att höra personer om saken, vilket vi nu har gjort.

Tror nipå hans version?

– Jag har inte släppt ut honom från häktet och på måndag blir det åtal.Vi får se hur tingsrätten bedömer det, men min uppfattning är att han inte alls har varit hotad och det avser jag att styrka, säger Anna Rapphed.

ANNONS

Enligt åklagaren är bevisningen mot mannen stark.

– Framför allt har vi teknisk bevisning som knyter honom till brotten. Vi har gjort beslag av en dator och läst det som fanns i den. Sedan kommer så klart samtliga målsägande att höras i rätten.

Misstänker mörkertal

Sammanlagt kommer den misstänkte organisatören att åtalas för fyra personrån och ett rånförsök. Åklagaren befarar dock att mannen kan ligga bakomfler rån.

– Vi tror att det har begåtts fler brott som inte är anmälda. Det finns saker i utredningsmaterialet som pekar på det.

Anna Rapphed berättar också att det troligen finns gärningsmän som har deltagit i härvan och som fortfarande är på fri fot. I nuläget har polisen endast lyckats få tag på den misstänkte organisatören och tonåringensom greps på bar gärning av polisen.

– Vi har lagt ner väldigt mycket tid och arbete på det här. Vid vissa av rånen har det förekommit fler gärningsmän, men vi vet inte vilka de är.

Mia Sandros försvarar mannen som av åklagaren pekas ut vara dejtingligans organisatör.

– Det jag kan säga är att han har gjort vissa medgivanden när det gäller det faktiska händelseförloppet, men han menar ändå att han inte har begått något brott. Det här har inte skett frivilligt från hans sida, det har funnits påtryckningar och delvis också hot, det är hans inställning, säger Mia Sandros.

ANNONS
ANNONS