Tidscoachen: Skrota tidsomställningen

I natt var det dags att ställa om klockan till vintertid. De flesta blev glada över att få sova en timme längre, men tidscoachen Dorotea Pettersson är kritisk. — En timme kan göra en stor skillnad för människor. Majoriteten tycker inte om det här, säger hon.

ANNONS
|

Nu blir det vintertid — eller normaltid, som det egentligen heter.

En av dem som är emot idén att vrida tillbaka klockan är tidscoachen Dorotea Pettersson från Västra Frölunda i Göteborg.

— Jag tycker inte att vi ska ändra tiden, för det påverkar oss. Nu får vi en extra timmes sömn så den här tidsomställningen påverkar oss inte lika mycket som när vi ställer om tiden på våren, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

LÄS MER:Normaltiden är här – är du för eller mot?

"Jag tycker vi ska ta bort det"

Det är inte bara i Sverige som vi ställer om klockan inför sommar- och vintertid. Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar och slutar samma dag och samma tid: sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober klockan 01 på morgonen, UTC.

ANNONS

(UTC är internationellt överenskommen standardtid, en sammanslagen förkortning av Coordinated Universal Time samt Temps Universel Coordonné)

Med tidsomställningen kommer mörkret en timme tidigare på eftermiddagen. De svenska förkämparna för ständig sommartid kommer dock få svårt att ändra på det här på egen hand – oavsett hur stort det folkliga stödet är i landet.

Det skulle nämligen krävas att Sverige dels får med sig Europaparlamentet och dels alla andra medlemsländer för att sätta normaltiden ur spel. Det är bara EU-kommissionen som har rätt att lägga fram ett förslag till ändring.

– Jag tycker att vi ska ta bort det här helt. Jag har aldrig hört talas som att någon av de klienter jag har vill ha kvar tidsomställning. Forskning visar dessutom att ju äldre man blir, desto mer påverkar en tidsomställning en. En timme kan göra en stor skillnad för människor. Majoriteten tycker inte om det här.

"Vi förbereder oss för sömn"

Hon berättar att det som väntar är att de flesta kommer att känna sig tröttare, eftersom det blir mörkt tidigare.

– Mörker påverkar oss till att bli trötta och får oss att vilja gå och lägga oss. Vi förbereder oss för sömn när det blir mörkare ute och det är många som blir deprimerade när det blir mörkt. Den här tiden på året börjar man nästan räkna minuterna på hur mycket ljus vi får på eftermiddagarna

ANNONS
ANNONS