Thomas Mattsson: Svensk lokal dagspress är hotad

Kulturministern är berörd och medieexperterna oroade – men inte särskilt förvånade över Stampens rekonstruktion. …– Det är mycket oroväckande, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

ANNONS
|

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fick beskedet direkt av Peter Hjörne på måndagseftermiddagen.

– Jag blevberördochPeter Hjörne var ocksåberörd av allvaret.Det är väldigt allvarligt, säger hon.

Hon följer utvecklingen och hoppas att rekonstruktionen ska leda till bättre förutsättningar för Stampenatt bedriva sin verksamhet.

– Jag är väldigtbekymrad över mediernas möjligheter och förutsättningar i stort. Det som nu sker och som förhoppningsvis får en god fortsättning för Stampen är en del ien omfattande situation. Till syvende och sist handlar det om vår demokrati, om journalistik som granskar makten och som förklarar och fördjupar skeenden lokalt och nationellt, säger Alice Bahn Kuhnke.

ANNONS

Malin Ekman, mediekrönikör på Svenska Dagbladet, är också oroad över situationen.

– Koncernen har länge rört sig mellan hopp och förtvivlan. Utifrån har den länge framstått som överoptimistisk, man har aldrig medgett att problemen är så stora som de framstår för den utomstående. Men nu är det uppenbart att bankerna till slut har tröttnat på Stampen. Jag hoppas verkligen att Stampen lyckas med det här – GP och de andra titlarna är väldigt viktiga för Västsverige. Lokaltidningsjournalistiken är en grundbult i demokratin, säger hon.

Oscar Westlund, docent i journalistik, medier och kommunikation har under lång tid följt GP på nära håll. 2012 lade han fram sin avhandling om hur tidningen arbetat med teknikutveckling för journalistiken och sin affärsutveckling. Han är inte förvånad över Stampens rekonstruktionsbesked, men påpekar att det kan få stora konsekvenser framöver.

– Det här är ett mycket viktigt beslut. Om rekonstruktionen inte lyckas kan det innebära att i princip alla tidningar i Västsverige släcks ner. Det skulle betyda att stora ytor i väst står utan bevakning. Det är naturligtvis ett allvarligt hot mot demokratin, säger han.

Thomas Mattson menar att situationen både är en kris för den lokala journalistiken och ett hot mot de andra stora dagstidningarna.

ANNONS

– En stor del av svensk lokal dagspress är hotad och med den också distributionen av de andra risktäckande morgontidningarna. Tidningsdistributionen i Sverige är samlad i dag, det är därför viktigt även för till exempel Dagens Nyheter och Dagens Industri, att Stampen kan behålla sin distribution, säger han.

ANNONS