Tågstrul till helgen: SJ sålde för många biljetter

ANNONS
|

Det kan förefalla märkligt att biljetter ens kan säljas till tåg som inte går. Orsaken sägs vara att det utgick information om spårarbetet mellan Göteborg och Alingsås helgen 13-16 november så sent som för sex veckor sen, vilket dock inte nådde försäljningen. Då hade redan många biljetter sålts.

Normalt sett är det upp till ett års framförhållning på Trafikverkets underhållsarbeten.

Först i måndags uppmärksammade SJ vad som inträffat – ett fel som tillskrivs den så kallade mänskliga faktorn.

- Vi har haft för många platser till försäljning vilket innebär att det blivit dubbelbokat. Vi sätter nu in extra tåg och förlänger tåg med extra vagnar. De som ska resa under fredag och lördag har redan blivit ombokade, och vi håller på och arbetar febrilt med att lösa söndagen nu, säger Maricka Berggren, pressinformatör hos SJ.

ANNONS

- Alla som har köpt de här biljetterna kommer att få pengarna tillbaka oavsett om de bestämmer sig för att resa eller inte, säger hon och alla resenärer har blivit informerade om det uppkomna läget och erbjuds en annan avgång.

Men riktigt så smidigt har kundinformationen inte fungerat.

- I måndags fick jag ett sms om att tåget till Göteborg var inställt och att det inte skulle sättas in några ersättningsbussar och att jag kunde omboka till måndagen eller avboka. Då fick jag inga besked om att det skulle sättas in några extratåg och jag har inte fått några meddelande från SJ under onsdagen heller, säger resenären Marcus Carlund, som tänkt sig att åka hem till Göteborg med SJ:s tåg på söndag.

- Jag reser med MTR upp, och från dem fick jag meddelande om spårarbetet för en månad sedan, och de sätter in bussar på sträckan. Deras kundservice har varit tusen gånger bättre än SJ:s, säger han.

Beslutade avstängningar mellan Göteborg och Alingsås kommer att ske dessa datum och tider:

Fredag 13 november klockan 22.00 till och med måndagen den 16 november klockan 05.00.

Fredag 27 november klockan 22.00 till och med måndagen den 30 november klockan 05.00.

Under spårarbetet kommer resenärer som åker med regionaltåg att få åka buss mellan Vårgårda och Göteborg. Restiden blir 30 minuter längre.

ANNONS

- Snabbtågen till Stockholm leds om enligt de rutiner vi har. Där förlängs restiden med en timme, säger Maricka Berggren.

ANNONS