Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

centralen1.jpg
Tåg vid centralstationen i Göteborg. BILD: Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Tåg ställs in under påsk

Många påskresenärer förväntas att få längre restider än vanligt. Flera tåg som går från och till Göteborg kommer att ställas in på vissa sträckor och ersättas med buss. Orsaken är att spårarbeten ska utföras.

Under påskhelgen är det många som reser för att fira högtiden med nära och kära. Men för de som ska resa från och till Göteborg kan restiden bli ovanligt lång. Från skärtorsdag till annandag påsk kommer vissa sträckor för Västtågen som går mellan Göteborg och Åmål, Strömstad, Alingsås, Skövde/Nässjö och Mariestad att ställas in och ersättas med busstrafik.

– Det kan ta längre tid att resa eftersom man måste hoppa av och göra ett byte till buss och eftersom tåg går snabbare än buss, säger Mette Ramquist, presschef för Västtrafik.

Trots längre restider kommer tågen att gå lika ofta som vanlig, enligt Mette Ramquist. Orsaken till att vissa tågsträckor ska ersättas med buss är att spårarbeten ska göras på många ställen.

– Trafikverket ska utföra underhållsarbeten på järnvägen under påsk, säger Mette Ramquist, presschef för Västtrafik.

Kollektivtrafiken kör andra tider

Enligt Monica Bengtson, kommunikatör vid Trafikverket, är anledningen till att arbetet ska göras just under påsk, som är en stor reshelg, att färre reser då än under vardagar då många dagligen pendlar till och från jobbet.

– Under påsk finns det pucklar där många reser, som under alla storhelger. Men i övrigt är det mindre trafik. De flesta sitter mest hemma och äter ägg, säger Monica Bengtson, kommunikatör vid Trafikverket.

Inte bara tågtrafiken påverkas av påskhelgen. Västtrafiks tidtabell för kollektivtrafik kommer att se annorlunda ut, då många dagar under påsk är röda.

– På långfredagen går kollektivtrafiken som en söndag med nattrafik och på påskdagen och annandag påsk går trafiken som en söndag, säger Mette Ramquist.

Västtåg: Göteborg-Älvängen och Göteborg-Vänersborg-Åmål

Tågen kommer att vända vid Gamlestaden station från natten till söndag klockan 00:00 fram till 18:00 samma dag. Västtrafik hänvisar till spårvagn från Gamlestads torg.

Västtåg: Göteborg-Strömstad

Tågen vänder i Ytterby från natten till lördag, klockan 00:00 till måndag 24:00. Sträckan Ytterby-Göteborg-Ytterby ersätts med buss.

Västtågen: Göteborg-Alingsås

Tågen vänder i Partille torsdag kväll, fredag och måndag. Sträckan Partille-Göteborg-Partille ersätts med buss.

Tågen är inställd hela sträckan mellan Göteborg och Alingsås på lördag och söndag. Bussersättning på sträckan Alingsås.Göteborg-Alingsås.

Västtågen: Göteborg-Skövde/Nässjö

Tågen vänder i Alingsås torsdag kväll, fredag och måndag. Sträckan Alingsås-Göteborg-Alingsås ersätts med buss.

Göteborg-Skövde/Vårgårda vänder i Vårgårda lördag och söndag. Bussersättning på sträckan Vårgård-Göteborg-Vårgårda.

Västtågen Göteborg-Mariestad

Tågen vänder i Floda fredag och måndag. Sträckan Floda-Göteborg-Floda ersätts med buss.

Göteborg-Mariestad vänder i Herrljunga lördag och söndag. Sträckan Vara-Göteborg-Vara ersätts med buss.

 

Så kör kollektivtrafiken

Skärtorsdag 29 mars: som en torsdag med nattrafik.

Långfredag 30 mars: som en söndag med nattrafik.

Påskafton 31 mars: som en lördag med nattrafik.

Påskdagen 1 april: som en söndag.

Annandag påsk 2 april: som en söndag.

Källa: Västtrafik

Mest läst