Bild: David Sherman
Bild: David Sherman

Tåg blev försenat efter lös råtta

Under onsdagskvällen blev ett tåg från Stockholm till Göteborg försenat efter att råtta kommit lös i en av vagnarna tidigare och tåget tvingades bytas ut. En passagerare hade släppt lös råttan, som suttit i personens ficka. – Jag har aldrig hört talas om något liknande under mina 30 år på SJ, säger Ronny Hörstrand, vid SJ:s pressjour.

ANNONS
|

Under onsdagseftermiddagen var ett tåg på väg från Stockholm till Malmö. Personal ombord på tåget larmades då om att en råtta sprang lös i en av vagnarna. Råttan ska ha kommit från en av passagerarna, vilket även SVT Väst har skrivit om.

–Det var en resenär som hade tagit ut en råtta ur fickan och släppt ut den, så var det en annan resenär som såg det och sa till tågvärden, sägerRonny Hörstrand, vid SJ:s pressjour.

Spårlöst borta

Enligt honom är det oklart om råttan var ett sällskapsdjur eller om den släpptes ut av ren illvilja.

– Jag vet inte om det var med flit eller om den smet i väg, men passageraren hade den fickan, säger Ronny Hörstrand och tillägger:

ANNONS

– Jag har aldrig hört talas om något liknande under mina 30 år på SJ.

När tåget anlände till Malmö genomsöktes det av Anticimex, men ingen råtta kunde hittas.

Förseningar efter råttan

Men råttan ställde till mer problem än väntat.Samma tåg vände nämligen tillbaka Stockholm och skulle senare vidare till Göteborg, vilket inte gick som planerat.

– På tillbakavägen från Malmö så kom råttan fram igen.Den sprang förbi och det var någon som såg den, sägerRonny Hörstrand.

När tåget kom till Stockholm togs det därför ur trafik. SJ var då tvungen att hitta ett nytt tågset för den fortsatta resan till Göteborg som skulle avgått strax efter klockan 18 på onsdagskvällen, vilket gjorde att resenärer som skulle till Göteborg blev nästan två timmar försenade.

Okänd ägare

Personen som ska ha släppt ut råttan kunde inte identifieras och därför har SJ inte heller gjort någon polisanmälan efter händelsen.

–Enligt resenärensom hade sett råttan släppas utförsvann den personen. Ingen tillkännagav sig som ägare och ingen frågade efter råttan, sägerRonny Hörstrand.

Tåget står just nu i SJ:s vagnhall i Stockholm för undersökning.

–Personalen gör sitt jobb helt enkelt. Det är ingen stor historia för oss, vi ser till att åtgärda det så att resenärer inte drabbas.

ANNONS