Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Sveriges bästa kaffe finns i Göteborg

Göteborg är bra på många sätt, bland annat är Sveriges framsida bäst på kaffe. Under helgen genomfördes Svenska kaffemästerskapen och det blev storslam för göteborska kaffeföretaget da Matteo; "En riktig fullträff", säger Pernilla Olow Gard, brand manager.

I helgen genomfördes Svenska kaffemästerskapen i Jönköping. Dominerade gjorde da Matteo-gänget från Göteborg. Göteborgsföretaget ställte upp med tävlande i fyra av fem kategorier och kammade hem titeln i alla fyra.

– En riktig fullträff. Vi vann allt vi ställde upp i, säger Pernilla Olow Gard, brand manager på da Matteo.

LÄS MER: da Matteo är ett av världens bästa kaféer

LÄS MER: da Matteo är Sveriges bästa kafé

"På en helt annan nivå"

Steven Moloney vann för andra året i rad i kategorin "Swedish Barista Championship". Albin Frid tävlade för första gången och vann i kategorin "Swedish Brewers Championship". Markus Vestergaard vann för andra gången i kategorin "Swedish Cuptasters Championship" och Clara Drake Pihlgren vann för tredje året i rad i kategorin "Latte Art Championship" som går ut på att göra "konst" med mjölken.

- Man häller mjölken snyggt. Det är inte vanliga hjärtan eller löv, utan på en helt annan nivå, säger Pernilla Olow Gard.

LÄS MER: Clara satsar mot nya mästerskap

Varför är ni så bra på att göra kaffe?

– Kaffet är verkligen vår kärnprodukt. Vi har deltagit i tävlingarna sedan man började tävla i kaffe. Tävlingarna har varit en viktig del i vår utveckling, säger Pernilla Olow Gard.

Om man vill ha riktigt bra kaffe hos er, vad ska man beställa då?

– Då tycker jag att man ska prova handbryggt kaffe. Det är bryggkaffe, men man brygger det kopp för kopp. Det är ett väldigt bra sätt att få pröva olika kaffesorter för då kan man verkligen känna skillnaden mellan olika bönor. Det är lite nytt för de flesta och man kan få upplevelsen av att stå och prata med baristan.

Hur är Göteborg som kaffestad?

– Det händer en del. Det kommer nya ställen som börjar fokusera på kvalitétskaffe. Restauranger och även fler mindre caféer som verkligen satsar på kaffe. Det händer grejer, men det får gärna hända ännu mer, säger Pernilla Olow Gard.

Svenska kaffemästerskapen - grenar:

Swedish Barista Championship

Den mest prestigefyllda tävlingen där det handlar om att servera fyra espresso, fyra "mjölkdrycker", tidigare cappuccino, samt fyra signaturdrinkar.

Swedish Brewers Championship

Här handlar det om konsten att brygga bryggkaffe manuellt, en tävling som vuxit i popularitet de senare åren.

Swedish Latte Art Championship

Att hälla vackra mönster med mjölk i kaffet.

Swedish Cuptasters Championship

Att provsmaka kaffe och kunna hitta vilka kroppar som innehåller samma kaffe och vilka som är udda, på tid.

Swedish Roasting Championship

Handlar om att rosta kaffe med teknik och smak.

Mest läst