Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Stadens organisation är under diskussion. Flera partier öppnar för att ta bort stadsdelsnämnderna helt. Bild: Henrik Björnsson

  Sverigedemokraterna: ”Vi kan tänka oss inga stadsdelar alls”

  Sverigedemokraterna vill minska antalet stadsdelsnämnder i staden. Men kommunen har redan tillsatt en utredning för att se över nämnderna.
  – Jag anser att den här frågan redan har lyfts, sade Aslan Akbas (S).

  I en motion till kommunfullmäktige vill Sverigedemokraterna att man utreder om möjligheten att minska antalet stadsdelsnämnder. Helst vill man från dagens tio nämnder gå ner till fyra i stället.

  – Vi anser att stadens organisation behöver effektiviseras. Det har talats om att stadsdelsnämnderna inte behövs alls, sade Björn Tidland (SD).

  Skola och förskola lämnar

  För att styrka sitt argument pekade Björn Tidland på att ansvaret för förskolor och skolor under sommaren kommer att flyttas från stadsdelsnämnderna till centrala nämnder.

  – Vi skulle också kunna tänka oss inga stadsdelar alls, om utredningar visar det, sade han i talarstolen.

  Att stadsdelsnämnderna ska avvecklas är ingen ovanlig åsikt. Både Vägvalet och Kristdemokraterna hakade på och sågade stadsdelsnämndernas funktion.

  – Ända sedan vi bildades för åtta år sedan har vi jobbat för att avveckla stadsdelsnämnderna, sade Anders Åkvist (Vv).

  Drar isär staden

  – Kanske är det så att stadsdelsnämnderna drar isär staden mer än vad den förs samman. Stadsdelsnämnderna har spelat ut sin roll, menade Kalle Bäck (KD).

  Men det pågår redan en utredning som ser över stadsdelsnämndernas funktion. Därför fanns det ingen idé att diskutera frågan, menade flera som var uppe i talarstolen.

  – Det pågår en utredning därför bifaller vi kommunstyrelsens förslag. Vi får se hur den utredningen vi avsatt går, sade Karin Pleijel (MP).

  – Det finns redan ett beslut att ge stadsledningskontoret uppdrag att utreda stadsdelsnämnderna, sade Aslan Akbas (S).

  Motionen röstades ner med 74 ledamöter mot 5.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.