Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  SD:s valvaka i Göteborg. Bild: Anders Ylander

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sverigedemokraterna försiktigt framåt i Göteborg

  Samtidigt som Sverigedemokraterna på riksnivå ser ut att öka kraftigt och göra sitt bästa val någonsin går det trögare i Göteborg – även om partiet ser ut att öka en dryg procent även här. Men Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg, ser inte allt för negativt på resultatet.
  – Vår oppositionspolitik kommer driva Göteborgspolitiken åt rätt håll, säger han.

  Sverigedemokraterna i Göteborg har rört sig kring ungefär samma procent under valrörelsen. I maj visade opinionsmätningar att partiet hade ett stöd på 8,8 procent i Göteborg. I GP:s senaste lokala Sifo-mätning som publicerades bara dagar innan valet fick Sverigedemokraterna i Göteborg ett stöd på 7,5 procent.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  När valkvällen väl är här ser partiet ut att öka sitt stöd något. När 346 av de 350 valdistrikten var räknade hade Sverigedemokraterna i Göteborg ett stöd på 8,3 procent, en ökning på drygt en procent jämfört med valresultatet 2014 då partiet landade på 7,02 procent.

  – Jag hade jag gärna siktat på över tvåsiffrigt, det har alltid varit vår målsättning, säger Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg.

  SD:s gruppledare Jörgen Fogelklou drabbade samman med Daniel Bernmar (V) i GP:s valvaka.

  Sent under valkvällen beskrev Jörgen Fogelklou stämningen på valvakan i Göteborg som "något uppsluppen".

  – Stämningen är naturligtvis lite uppsluppen någonstans, men vi har har gått framåt i riksdagen, landstinget och i kommunen. Vi är ett av tre partier som går framåt i kommunen, medan de andra går bakåt, så det känns jättebra även om de flesta av oss hoppats på mer.

  Är villig att samarbeta

  Han tror att en av anledningarna till partiet inte går lika bra i Göteborg som på riksnivå beror på att många av Sverigedemokraternas nya väljare i stället vänder sig till Demokraterna i Göteborg.

  – Jag är helt övertygad om att nya väljare har valt Jimmie Åkesson, men att de nya väljarna har valt Demokraterna i Göteborg. De har valt Demokraterna i stället för Sverigedemokraterna, säger Jörgen Fogelklou.

  Samtidigt säger Fogelklou att han är villig att samarbeta med alla som är intresserade i framtiden.

  – Jag är beredd att prata och samtala med alla som vill göra det med mig. Det betyder inte att man kommer är överens med alla, men det är där man börjar, att sätta sig och prata och samtala med alla, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.