Svart rök efter brand i sprängmattor

Flera så kallade sprängmattor i gummi började av okänd anledning börjat brinna vid en byggarbetsplats i Sisjön under tisdagen. På grund av den kraftiga rökutvecklingen har boende evakuerats ochmänniskor i området har uppmanas att hålla sig inomhus. – I och med att det är gummi som har brunnit har det varit väldigt svårsläckt, säger Mats Glänsmark på räddningstjänsten.

ANNONS
|

Branden omfattade enligt räddningstjänsten ett område på 30 gånger tio meter och flera lager av sprängmattor brann i över två timmar under eftermiddagen.

Enligt räddningstjänsten startade branden vid 14-tiden. Omkring 20 brandman har fanns under eftermiddagenpå plats och det tjocka svarta rökenspred sigmot Söderleden.

– I och med att det är gummi som brinner är det väldigt svårsläckt, berättadeMats Glänsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten under insatsen.

Människor uppmanas hålla sig inomhus

Räddningsledningen uppmanande under eftermiddagenmänniskor som befannsig i vindriktningen att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar samt ventilation.

– Röken är inte alls hälsosam att andas in, berättade Mats Glänsmark.

Rökmolnen från branden kunde sesöver stora områden runt Göteborg.

ANNONS

– Branden syns hela vägen från Säve på Hisingen, berättadeen helikopterinstruktör som under eftermiddagen flög över Göteborg.

Gruppboende evakuerat

Även polisen larmadestill brandplatsen och stängde eftermiddagen av Sisjövägen i båda riktningar på grund av de massiva rökmolnen.

Enligt polisens presstalesman Peter Adlerson fickmänniskor vid ett gruppboende i närheten av brandplatsen evakueras.

– Totalt rör det sig om fem boende och två i personalen som evakuerades tillen konferensanläggning i Askim, sägerAdlersson.

Oklar brandorsak

Sprängmattor används bland annat för att undvika att stensplitter sprids i samband med olika typer av sprängningsarbeten.

Ryker fortfarande

Vid 17-tiden var branden släckt men enligt räddningstjänsten kom det då forfarande mycket rök från platsen.

– Det finns hjullastare som flyttar undan mattorna och andra brandrester, säger Bosse, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Varje sprängmatta ska ha varit omkring 18 kvadradratmeter i storlek och enligt räddningstjänsten ska det ha brunnit i en stapel med 30 mattor liggande ovanpå varandra. Man fick därför lyfta bort en matta i taget som man sedan släckte.

Enligt räddningstjänsten återstår nu eftersläckningsarbete samt att dokumentera skadorna av branden. Vad som startade brandförloppet är ännu oklart för polis och räddningstjänst.

ANNONS