Svar på de vanligaste vaccinfrågorna

ANNONS
|

Varför är det brist på vaccin?

Företaget Glaxo Smith Kline som tillverkar Pandremix hänvisar till tidsödande kvalitetskontroller. Både företagets egna och sådana som myndigheterna gör.

Finns det inget vaccin på lager?

Nej. Allt vaccin som tillverkas går direkt till kunderna. Själva tillverkningsprocessen är dessutom långsam, något som inte var uppenbart från början.

Kommer vaccinet nu?

Ja, men långsammare än man tidigare räknat med. Enligt smittskyddsenheten i Göteborg kommer sändningar i dag och i morgon. Bland annat får gymnasieskolorna 2 200 doser.

Nästa vecka då?

Då kör man enligt plan. Om det inte blir nya förseningar. Skolhälsovården fortsätter som planerat. Företagshälsovården börjar vaccinera och vårdcentralerna får påfyllning.

ANNONS

Varför vaccineras ibland en frisk 40-åring före en frisk 16-åring?

Skolhälsovården sköter vaccineringarna av skolbarnen, vårdcentralerna vaccinering av riskgrupper och allmänhet. Ur planeringssynpunkt bedömdes detta som det smidigaste alternativet. I de kommunala grund- och gymnasieskolorna har man börjat med de yngsta och är nu igång på högstadier och gymnasier. Då kan det hända att en frisk 40-åring som haft turen att tillhöra en vårdcentral med gott om vaccin blivit vaccinerad före en 16-åring som får vänta på sin tur i skolan.

Men de yngsta skulle ju komma först?

Ja, men hela jätteapparaten med massvaccination av befolkningen har ställt till det. Framförallt med tanke på att det hela tiden fattats vaccin. Har det funnits vaccin över på en vårdcentral har friska personer ur allmänheten ibland blivit vaccinerade, ibland genom att föräldrar vaccinerats samtidigt med sina barn. Ledstjärnan har varit att allt vaccin skall gå åt, inget skall bli för gammalt.

Varför måste man ha en prioritering mellan olika åldersgrupper?

Det är viktigt i en bristsituation. Regionen har bestämt att riskgrupper och barn går först, sedan går yngre före äldre. När tillgången på vaccin är tillräcklig upphör hela systemet med prioriteringar. Då får vårdcentralerna rekvirera vad de behöver.

ANNONS

Hur vaccineras studenter, invandrare utan listning, hemlösa och gömda flyktingar?

Studenter är i de flesta fall skrivna på studieorten och går då till sin vårdcentral. Utländska studenter får vaccination via Studenthälsan, invandrare utan listning via Angereds närsjukhus, hemlösa via den vårdcentral som finns i Göteborg och gömda flyktingar via Rosengrenska. Grunden är att i alla lägen hindra smittspridning.

Hur sker fördelningen av vaccin inom landet?

Västra Götaland har ungefär 17 procent av landets befolkning och får motsvarande mängd vaccin.

Var i Västra Götaland hamnar vaccinet?

Allt som skall till regionen hamnar vid sjukhusens depåer. Därifrån fördelas det till vårdcentraler, skolor och äldreboenden.

Hur har informationen om tider och prioriteringar fungerat?

Vissa vårdcentraler har ständigt uppdaterad information via 1177, andra har det inte.

Varför har vissa vårdcentraler vaccin kvar medan andra har helt slut?

Det beror främst på hur många riskgruppspatienter man haft listade. Varje vårdcentral får vaccin enligt principen att var tionde patient tillhör någon riskgrupp. Men somliga vårdcentraler har färre sådana, andra har fler och därför tar vaccinet slut snabbare på vissa vårdcentraler.

Hur många doser har hittills delats ut i regionen?

Cirka 600 000 doser.

Kan man kräva att en patient först listar sig hos en vårdcentral innan han eller hon får sin vaccination?

ANNONS

Inga regler hindrar en vårdcentral från att ställa det kravet, men sjukvårdsenheten i regionen anser detta djupt oetiskt.

ANNONS