Svårt att planera med nya friskolor

ANNONS
|

Anders Andrén, utbildningschef i stadsdelen Norra Hisingen, har precis tagit fram underlaget till skolornas budget för 2014. Han vet att det finns 5595 barn i grundskoleåldern i stadsdelen, och att budgetramen – alltså de pengar han har för att de ska få sin utbildning under året – ligger på 528miljoner kronor.

Däremot vet han inte hur många av stadsdelens barn som kommer att välja en av stadsdelens egna skolor och hur många som söker sig någon annanstans. Men det är rimligt att tro att det blir betydligt fler än vanligt, eftersom 400 platser tillkommer med Fridaskolans etablering i stadsdelen.

- Vi håller på och reder ut de ekonomiska konsekvenserna just nu, säger Anders Andrén.

ANNONS

Han bedömer att stadsdelen måste reservera omkring elva miljoner kronor för att betala studieplatser under hösten på den nya friskolan.

- Vad det får för konsekvenser för våra egna skolor är vi inte klarar med än. Men det är klart, de där elva miljonerna tas ju ur samma påse.

Färre elever

De egna kommunala skolorna får alltså sannolikt färre elever och måste dra ned.

Men vilka skolor kommer att beröras? Och hur mycket? Det finns det ännu inget svar på.

- Problemet är att budgetåret är kalenderår, skolans verksamhetsår är läsår. Det är oerhört svårplanerat för oss, säger Anders Andrén.

Fridaskolan har lovat att informera stadsdelen om vilka elever som tackat ja till en plats under våren. Men när elever lämnar en skola kan det få följdverkningar, så Anders Andrén tror inte att det kommer att vara helt klart förrän till hösten hur många elever som finns kvar på de olika skolorna i stadsdelen.

Norra Hisingen får betala 76104 kronor per elev upp till årskurs 6 och 92997 för högstadieelever per år i ersättning till den friskola de väljer att gå. Samtidigt är de kommunala skolorna skyldiga att erbjuda alla elever plats, så det går inte att montera ned verksamhet innan man vet hur många som lämnar.

ANNONS

Varför tycker du att eleverna ska välja att stanna i den kommunala skolan?

- Vi jobbar varje dag med att öka kvalitén i våra verksamheter så att de blir attraktiva, på alla möjliga sätt. Vi har sagt att Sveriges bästa förskolor och skolor ska finnas på Norra Hisingen. Den målbilden jobbar vi mot.

Fakta: Var femte elev i friskola

Var femte elev – eller totalt 10361 elever – i Göteborgs kommun går i en friskola. Så här stor är andelen i de olika stadsdelarna.

Angered 24 procent.

Askim-Frölunda-Högsbo 23 procent.

Centrum 41 procent.

Lundby 15 procent.

Majorna-Linné 22 procent.

Norra Hisingen 21

Västra Göteborg 19 procent.

Västra Hisingen 7 procent.

Östra Göteborg 21 procent.

Örgryte-Härlanda 22 procent.

ANNONS