Svårt att hitta nya brandmän

Ungefär två tredjedelar av Sveriges brandmän är deltidsanställda. Men det är svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän där det finns vakanser. I Storgöteborg finns just nu 20-24 lediga tjänster.

ANNONS
|

Ungefär 10700 av Sveriges 16000 brandmän är deltidsbrandmän, eller räddningspersonal i beredskap som räddningstjänsterna kallar dem. Motsvarande siffror för Storgöteborg, Göteborg plus fem kranskommuner, är 450 totalt varav 150 deltidsbrandmän.

Åtta av Storgöteborgs brandstationer är bemannade med enbart deltidsbrandmän.

– Just nu har vi 20-24 vakanser, säger Johan Fors, enhetschef på Räddningstjänsten. Problemet gäller hela landet, många deltidsbrandmän sade upp sig när de inte blev nöjda med löneförhandlingarna. Hos oss har det dock varit andra orsaker, vi har till exempel haft pensionsavgångar och anställda som flyttat.

Utbildningsplatser kan komma att flyttas

Västra Götalands räddningschefer är oroliga efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varslat om att regional utbildning som funnits på sex platser runt om i landet kan komma att flyttas till räddningsskolorna i skånska Revinge eller på Sandö i Västernorrland. Tillsammans har de skrivit ett brev till inrikesminister Anders Ygeman.

ANNONS

– Vid ett möte i april sa MSB:s generaldirektör att pengarna till regional utbildning ska dras in. De har fått nya direktiv från sitt departement om att satsa på till exempel cybersäkerhet. Men det håller inte. Räddningstjänsten är en viktig del i ett samhälle i kris, man hugger sig själv i foten, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör för Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Lappar i brevlådan

Johan Fors berättar att försöken att rekrytera deltidsbrandmän pågår kontinuerligt med ett ansökningsformulär på hemsidan. Den som söker där blir uppringd direkt. Dessutom delar man ut lappar i brevlådan i berörda områden.

– Det är faktiskt den metod som ger mest, säger han.

Men även om många söker är det få som klarar sållningen.

– När vi senast fick in 55 ansökningar fick vi ut åtta kandidater av dem. Det är ofta avståndet till stationen det stupar på. De som söker tenderar avrunda till sin egen fördel. Men man måste ju faktiskt både bo och jobba på orten för att det ska fungera.

Provkör sökandes sträcka

I tveksamma fall åker Räddningstjänsten ut och provkör en sökandes sträcka, för att se om den klarar inställelsetiden som är 5-10 minuter, beroende på station.

– Det finns de som då säger "Men jag har mc så jag kan köra snabbare". Men nej tack, inte inom vår räddningstjänst, här håller vi hastighetsgränserna.

ANNONS

Även Johan Fors ser det som helt nödvändigt att man får fortsätta erbjuda utbildning i regionen.

– Är man heltidsanställd brandman är man motiverad på ett helt annat sätt, då fungerar det med utbildning långt från hemorten. Men som deltidsbrandman så behöver man närhet till utbildningsorten för att ens civila liv ska fungera, säger han.

Kraven för att bli deltidsbrandman

  1. Över 18 år
  2. Frisk
  3. God kondition
  4. Simkunnig
  5. Ej mörk- eller höjdrädd
  6. Gilla lagarbete
  7. Stresstålig
  8. Körkort
  9. Bostad och arbetsplats med möjlighet att ta sig till brandstationen inom 5-7 minuter
  10. Godkännande från huvudarbetsgivare

(Källa: blideltidsbrandman.se)

Krav på fysik

  1. Stående längdhopp 2 meter
  2. Löpning 3000 meter 13:15 min/s
  3. Handstyrketest 420 Newton, i vardera hand
  4. Lyft till hakan 15 kg – 40 repetitioner
  5. Bänkpress 30 kg – 35 repetitioner
  6. Roddtest 500 meter på 1.45 min/s
  7. Klaustrofobitest
  8. Höjdfobitest

(Källa: www.rsgbg.se, Räddningstjänsten i Storgöteborg

ANNONS