SU får internationell klass

ANNONS
|

Investeringen i det nya bildcentrat är på inledningen av en storsatsning på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Regionen planerar regionen för ytterligare satsningar på 1,9 miljarder vid SU.

Bildcentrat och de kommande investeringarna på att åren modernisera Östra Sjukhuset innebär att SU blir ett storsjukhus av internationell klass.

- Bara det nya Bildcentrat betyder oerhört mycket, säger SU:s ordförande Kerstin Brunnström(S). Det här har också betydelse för Sahlgrenska Akademin och för näringslivet.

Det nya Bildcentrat innebär att man skapar en enhet med massor av toppmodern teknik och utrustning samtidigt som man får en vårdmiljö där patienten både diagnostiseras och vårdas samtidigt.

- Sedan måste vi samtidigt se till att vi ger patienterna ett bra bemötande och en tillgänglighet, menar biträdande sjukvårdsdirektör Peter Lönnroth. Människor räknar med att teknik och effektivitet skall finnas men samtidigt måste vi värna om kvalitén på verksamheten.

ANNONS

Bildcentrat medför också ett ökat samarbete med Chalmers och Sahlgrenska Akademin. Mikael Elam vid Akademin berättar att projektet är vårddrivet med massor av teknik bara i en enda hybridsal (vårdsal där diagnostik och behandling sker samtidigt). Man har till exempel 105 olika apparater, 220 eluttag, 55 datauttag och 25 bildskärmar i en sådan sal.

- Då gäller det att patienten inte glöms bort i all teknik. Omhändertagandet blir extra viktigt, menar Mikael Elam.

Den nya Bildcentrat kostar alltså 1,3 miljarder kronor. Bara byggnaden, som byggs mitt inne på Sahlgrenskatomten, kostar 845 miljoner:

- Det är den största investering vi gjort inom SU, säger fastighetschefen Lennart Ring. Vi har sedan ytterligare projekt på gång. I motsats till i Stockholm där man bygger ett helt nytt sjukhus utvecklar vi på ett annat sätt genom att riva bygga om, bygga nytt på den tomt vi har. Sedan vore det bra om vi kunde få en lösning på trafikfrågan förbi Sahlgrenska.

Efter Bildcentrat skall 800 miljoner investeras i barnsjukhuset samt förlossnings-, neonatal- och antenatalenheterna på Östra som är nedslitna. Dessutom skall ett nytt forsknings- och operationscentrum byggas på Östra för en miljard kronor fram till 2018. Där räknar regionen dock också med extern finansiering.

ANNONS

Mölndals sjukhus får en upprustning de närmaste två åren för drygt 100 miljoner och när Bildcentrat på Sahlgrenska står klart 2015 skall en laboratoriebyggnad för 420 miljoner uppföras där (klar 2017).

ANNONS