Stroke-drabbade Ulla fick rehab hemma

ANNONS
|

- Jag hann lämna in hunden, låsa dörren och köra till vårdcentralen. Sedan minns jag ingenting mer, berättar Ulla Johansson.

Drygt sju månader har gått sedan den dagliga hundpromenaden slutade i stor dramatik. 71-åriga Ulla, som alltid varit aktiv och tidigare själv arbetat i vården, kände direkt att något var riktigt fel.

På vårdcentralen klagade hon först över ont i huvud och nacke, men kördes nästan direkt med ambulans in till Sahlgrenska. Där konstaterades att hon fått en stroke.

Läs också:Den här hjälmen kan rädda dig om du får en stroke

Efter knappt tre veckor på sjukhuset tyckte Ulla att hon mådde riktigt bra. Men väl hemma i huset i Långedrag igen förstod hon att blödningen slagit ut viktiga funktioner.

ANNONS

- Bland annat kunde jag varken läsa eller skriva utan måste lära mig alfabetet på nytt. Talet stakade sig och att hålla reda på siffror var jättesvårt. Bara att slå ett enkelt telefonnummer kändes övermäktigt.

Ulla Johansson har fortfarande svårt med tidigare enkla sysslor och tycker det är frustrerande. Hon talar om sina "tillkortakommanden", berättar hur konstigt det känns att inte kunna orientera sig, om problem med att öppna burkar och om en ökad känslighet för höga ljud. Det har hänt att ett trumpetsolo och en koltrasts sång gjort så ont att hon börjat gråta.

- I dag kan jag sitta och stava mig genom en text på svenska i kanske tio minuter. Sedan är hjärnan helt slut. Och jag klarar inte att följa textremsorna på tv.

Eftersom Ulla alltid varit road av att baka och laga mat är det en extra stor sorg att hon glömt så mycket. När vi träffas ligger senaste numret av Allt om mat på soffbordet och hon bjuder på hemmagjord flädersaft.

- Man tror inte det är sant när jag har lagat mat och bakat hela livet. Men jag kom inte ens ihåg hur man gör pannkakor eller köttbullar. Och ingenting smakar som förut.

ANNONS

Den första tiden hemma hade Ulla Johansson hjälp av ett särskilt team från strokeenheten på Sahlgrenska. Varje dag kom antingen arbetsterapeuten eller fysioterapeuten för att ge stöd i vardagen.

- Vårt mål är att öka patienternas självständighet. Satsningen på "understödd hemgång" gör att många känner sig tryggare när de kommit hem efter en stroke, säger Mare Teinlum-Kruse, som är strokesjuksköterska.

Hon berättar att det startade som ett pilotprojekt 2010, men har blivit en del av den normala verksamheten. I dag används samma modell inom hela SU och på flera strokeenheter i VG-regionen. På Sahlgrenska utvärderas rehabilitering i hemmet just nu i en forskningsstudie.

- Vi utgår helt och hållet från patientens egna mål och behov. Och vi försöker involvera de anhöriga i rehabiliteringen, säger Mare Teinlum-Kruse.

Under 2014 fick 55 patienter som vårdats vid strokeenheten på Sahlgrenska understödd hemgång. Metoden erbjuds personer som drabbats av mild eller måttlig stroke. Ulla och maken Bertil Johansson är nöjda med den hjälp de fått.

- Det är svårt att sätta sig in i hur stor förändringen är efter en stroke. Att få professionellt stöd betyder väldigt mycket och gav Ulla en kick framåt, säger Bertil, som tror att många fler skulle ha nytta av teamet.

ANNONS

Han framhåller speciellt att hustrun haft stor nytta av hjälp med att skapa struktur och ordning. När ingredienserna placeras pedagogiskt på köksbänken går det till exempel lättare att klara matlagningen.

- Men det är synd att rehabiliteringen i hemmet bara pågår fyra veckor, tycker Bertil Johansson.

I dag har Närhälsan ansvar för Ullas fortsatta rehabilitering. Där planerar hon att börja träna för att komma i bättre fysisk form.

- Jag har tur som har en man och flera vänner i närheten. Det är jobbigt att komma tillbaka. I början är man så trött att man bara vill ligga hela tiden, säger Ulla Johansson.

Fakta: Rehab i hemmet

I de nationella riktlinjerna för strokevård från 2009 rekommenderas understödd hemgång.

Ett team som består av sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut arbetar tillsammans när strokepatienter skrivs ut från sjukhus.

Patienten erbjuds rehabilitering i hemmet max 4 veckor med 2-4 besök per vecka.

Av de 55 patienter som omfattades 2014 var nio i arbetsför ålder.

Källa: SU

ANNONS