Striden om ny arena fortsätter

ANNONS
|

Framtiden för evenemangsområdet kring Svenska mässan har blivit en långkörare. I april meddelade det rödgrönrosa styret att Scandinavium blir kvar i åtminstone tio år. Istället för att bygga nytt ska 100 miljoner kronor satsas på att ge den slitna arenan konstgjord andning.

Målet på sikt är ett levande område som ska öka stadens konkurrenskraft. Både Stockholm och Malmö har på senare år skaffat sig internationell lyskraft med nya moderna topparenor. Till exempel vann privatägda Malmö Arena, invigd 2008, striden om Eurovision för två år sedan.

På sommarhalvåret blommar Göteborg visserligen upp. Dansfesten Summerburst fyllde Ullevi i helgen och snart spelar One Direction, Foo Fighters och Metallica där. Bruce Springsteen, Madonna och U2 är bekanta namn på den väldiga utomhusarenan. Men det är svårare att locka den typen av artister resten av året, till Scandinavium.

ANNONS

- När man väljer en arena tittar man på vad artisten vill göra, storlek på arena, ekonomi, hur många biljetter man kan sälja och bedömer sedan tillsammans med artisten var man på bästa sätt möter publiken, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på bokningsbolaget Live Nation, och fortsätter:

- Ur vårt perspektiv: ju fler alternativ vi har desto lättare är det att tillgodose både artistens och publikens behov och önskemål– och där finns det färre alternativ i Göteborg, om vi pratar inomhusarenor.

Enligt Kristofer Åkesson kan det innebära att vissa bokningar faller.

- Det skulle dels behövas ett moderniserat och förbättrat Scandinavium, dels ett mellanting storleksmässigt mellan Ullevi och Scandinavium.

Även om en ny arena gör det lättare att boka artister, är det oklart vad det genererar i övrigt. Tommy Andersson, senior professor vid Handelshögskolans centrum för turism, förklarar att vinsterna ibland överskattas.

- Det går inte säga säkert i förhand, men tittar man på forskningen finns det väldigt många exempel där det är så. Effekten på turism och nyttan för det lokala näringslivet överdrivs.

Istället kan det enligt honom vara en god idé att vänta med arenabygget.

- Om Göteborg bygger nytt om fem år istället kommer det att vara bäst i Sverige, inte bara de närmaste åren – utan Stockholm och Malmö kommer inte att kunna bygga nytt på 20-25 år.

ANNONS

Det krävs också skickliga personer som tar hit evenemangen, påpekar Tommy Andersson.

- Att fylla arenorna är mer avgörande än arenorna i sig. Stora Ullevi står ju tomt många dagar om året. Satte man på ett tak skulle man kunna utnyttja den mycket mer, säger han.

Politiskt går åsikterna isär.

- Frågan har utretts i ett kvarts sekel och nu måste vi sätta ner foten. Dagens Scandinavium lever inte upp till det vi har i dag, våra arenor håller inte måttet. En ny modern arena ger jobb eftersom staden blir mer intressant, säger kommunalrådet David Lega (KD).

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) tycker att frågan är mer komplex.

- Hela tänket kring evenemangsstråket måste ses över. Västlänken kommer 2026-2027. Vi måste också fråga oss om vi ska investera två och en halv miljard i skattepengar på ny arena. Vad är det vi väljer bort? säger han.

ANNONS