Strid om bygge i Askimsviken

95 hyresrätter planeras norr om Askimsviken. Men de närboende är kritiska och detaljplanen är nu överklagad till Länsstyrelsen.

ANNONS
|

På en grusplan mellan Askimsbadet och Hultåsens naturreservat är det tänkt att bostäderna ska stå. Fem byggnader på sju våningar ska rymma 95 lägenheter. Hyresrätterna kommer att sticka ut i omgivningen som domineras av villor och radhus, något som de boende inte är förtjusta i. "Det smälter inte in i omgivningen", skriver man bland annat i sin överklagan.

Men missnöjet gäller främst bilvägen. Enligt detaljplanen ska trafiken ledas via Marholmsvägen, något som ratas av grannarna. Vägen anses vara för smal och beskrivs som en flaskhals som stoppar upp trafiken under sommarmånaderna då bilisterna som ska till Lisebergs camping är betydligt fler.

ANNONS

Hans-Eric Waborg och Jan Albinsson bor i området och har bägge lämnat in en överklagan.

– Trafiken är ett stort problem. Det skapas snabbt långa bilköer här, så varför välja denna väg när det finns bättre alternativ, säger Hans-Eric Waborg.

De anser att kontakten med politikerna fungerat bra under processen, men att det varit värre med tjänstemännen. De beskriver det som att tala med en vägg. Trots upprepade klagomål menar de att de inte fått gehör för sina synpunkter ochStadsbyggnadskontoret står kvar vid sin åsikt om attangöring via Marholmsvägen är lämpligast.

– Det här blir ett dyrt skrytprojekt, vilka kommer ha råd att bo där egentligen? Det pratas om att det ska minska segregationen men det är bara tomt snack. Hyreslägenheter med en hög hyra kommer inte att göra det, säger Hans-Eric Waborg.

– Många här vill kunna bo kvar i hyresrätter när de blir äldre, så vi är positiva till att det byggs nytt. Men placeringen så nära naturskyddat område är fel, säger Jan Albinsson.

Detaljplanen strider mot kommunens långsiktiga översiktsplan för området i och med att det ska byggas precis intill ett naturreservat. Men ordförande i byggnadsnämnden, Ulf Kamne (MP) menar att det är rimligt att förbise övertrampet.

ANNONS

– Översiktsplanen är inte lagtext, det är snarare en inriktning. Men det finns säkert flera uppfattningar om det.

– Jag tycker att det är ett jättebra projekt. Även om läget är lite tveksamt så nära naturskyddat område så har vi samtidigt ett stort behov av lägenheter.

Planen antogs av kommunfullmäktige den 17 mars i år och flertalet överklaganden lämnades in till Länsstyrelsen i april. Först om några månader står det klart om Länsstyrelsen väljer att upphäva eller fastslå detaljplanen.

Fakta: Detta gäller

  1. För att ha möjlighet att överklaga en detaljplan måste man vara sakägare. Det innebär att man själv måste påverkas av planen. En sakägare kan exempelvis vara en fastighetsägare som bor i närheten.
  2. Från och med 1 juni 2016 ska beslut om detaljplaner överklagas direkt till Mark- och miljödomstolen och därmed skippa att först gå via Länsstyrelsen. För ärenden där ansökan lämnades in till byggnadsnämnden före den 2 maj 2011 gäller dock den äldre versionen av PBL.
  3. Det finns även möjlighet att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.
ANNONS