"Jag tror att jag fick den bästa möjliga vården som var tillgänglig för mig. Men det märktes att personalen var stressad", säger Freja Löthén som fick diagnosen leukemi 2014. 
Bild: Alexander Larsson Vierth, TT
"Jag tror att jag fick den bästa möjliga vården som var tillgänglig för mig. Men det märktes att personalen var stressad", säger Freja Löthén som fick diagnosen leukemi 2014.  Bild: Alexander Larsson Vierth, TT

Stressad personal i barncancervården

Det råder fortsatt personalbrist inom barncancervården, där merparten av sjuksköterskorna saknar specialistkompetens. Freja Löthén från Stockholm var tio år gammal när hon fick diagnosen akut lymfatisk leukemi. – Jag tror att jag fick den bästa möjliga vården som var tillgänglig för mig. Men det märktes att personalen var stressad, säger hon.

ANNONS
|

Barncancervården lider av en landsomfattande brist på sjuksköterskor och var fjärde vårdplats saknas eller hålls stängd, enligt en ny granskning genomförd av Barncancerfonden.

Freja Löthén från Stockholm var tio år gammal när hon fick diagnosen akut lymfatisk leukemi. Hon fick vård, främst på Astrid Lindgrens barnsjukhus, de följande två åren men är än i dag inte helt friskförklarad.

Vid ett flertal tillfällen fick bristen på vårdplatser konsekvenser för henne.

–Några gånger var jag tvungen att byta sjukhus när det var platsbrist. Egentligen skulle jag hamna i Uppsala, men det var fullt där också så jag skickades till Linköping. Första gången det hände var det jobbigt, men sedan blev det bättre för jag tycker mycket om det sjukhuset. Det var mindre stressigt där, säger Freja Löthén till TT.

ANNONS

Tack vare vård hon fick kommer Freja Löthén snart att få fira sin 14-årsdag – och förhoppningsvis många födelsedagar efter det. Trots det säger hon att vårdpersonalens pressade arbetssituation var kännbar:

–Jag tror att jag fick den bästa möjliga vården som var tillgänglig för mig. Men det märktes att personalen var stressad. Alla gick väldigt fort genom korridorerna och verkade stressade, säger hon fortsatt till TT.

Besvärligast på Sahlgrenska

Besvärligast är läget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Där får de cancersjuka barnen och deras familjer inte hela det omhändertagande de behöver, menar Karin Mellgren, överläkare vid Barncancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I landets barncancervård saknas 35 sjuksköterskor och elva barnonkologer, enligt Barncancerfonden.

– Vi har fler patienter med cancer än vi har plats för, vilket gör att vi behöver flytta ut patientertill andra avdelningar. Det här är ju en osäkerhetsfaktor för patienterna och vi har slagit larm i flera år. Vi behöver mer vårdplatser och det går väldigt långsamt att lösa problemet.

Hon berättar att de i dagsläget har 16 vårdplatser, men att de behöver 24 platser.

– Vi tar ett ansvar och ger en god medicinsk vård, men kan inte ge dem den omvårdnadsnivå som de behöver, säger hon.

ANNONS