Stadsdelen Askim har haft problem med strömmen under måndagen. Orsaken till avbrotten är oklart. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: TT/Google
Stadsdelen Askim har haft problem med strömmen under måndagen. Orsaken till avbrotten är oklart. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: TT/Google

Strömproblem i Göteborg – köpcenter släcktes ned

Ett omfattande strömavbrott drabbade stadsdelen Askim under måndagen, då nära 4 000 hushåll var utan ström. Under kvällen slocknade det igen – och delar av köpcentret Sisjön shopping fick utrymmas.

ANNONS
|

Vid 19-tiden under måndagskvällen var 802 hushåll utan ström i stadsdelen Askim, däribland flera stora butiker vid köpcentret Sisjön shopping.

–Folk står utanför butiken. Det ärstängt, sade Gustav Wulff, vid butiken Rustas kundtjänst.

Gustav Wulff berättar att flera personer har ringt Rusta och undrat varför det är mörkt i butiken. Men Rusta är bara en av de butiker i köpcentret som drabbats av strömavbrottet, enligt vittnen som kontaktat GP. Orsaken bakom strömavbrottet är oklart.

Tidigare avbrott

Tidigare under måndagseftermiddagenvar 3 760 hushåll utan ström i Askim, och en del hushåll var utan ström i två timmar. Strömmen var helt tillbaka vid 17-tiden, uppgav elbolaget Ellevio i ett pressmeddelande – men under måndagskvällen drabbade alltså ett nytt strömavbrott stadsdelen.

ANNONS

Enligt Ellevio är eftermiddagens och kvällens strömavbrott sammanlänkande. Bolaget har hållit på med felsökning och omkoppling sedan det första strömavbrottet.

– Vi fortsätter felsökningen och ser om vi kan sektionera på fler sätt så att fler får tillbaka strömmen allt eftersom,sade Anna Lidberg, kommunikatör vid Ellevio.

Så fortsatte hon:

– Nu när de här omkopplingarna pågår kan det vara så att man märker lite blinkningar och så. Prognosen är att strömavbrottet ska vara över till klockan 22.20, så får vi hoppas att vi kan klara det.

Vid 20-tiden uppgav Göteborgs energi att ett strömavbrott även drabbat Högsbo – där 121 hushåll är utan ström. Strömavbrottet i Högsbo varade i cirka en timme.

Grävde av kabel

Det är inte första gången Askim och Sisjön drabbas av elproblem. För två veckor sedan släcktes hela stadsdelen ner då en kabel grävdes sönder av en olyckshändelse. Även då utrymdes butiker i köpcentret.

–Antingen har man inte tagit reda på vad som finns i marken, eller så har det inte märkts ut ordentligt på en karta, sade Jonathan Björck, presschef vid Ellevio, vid tillfället.

LÄS MER: Grävde av kabel – stadsdel i Göteborg släcktes ned

Vid 21.30-tiden under måndagskvällen var strömavbrottet i Askim helt över, enligt Ellevio. Orsaken bakom avbrottet är i skrivande stund oklar.

ANNONS

– Det är ett tekniskt fel i ställverket och de vet inte vad det beror på. De kommer inte att göra något mer av det i kväll utan de kommer att fortsätta att felsöka i morgon. Skulle det hända att strömavbrottet kommer tillbaka igen så måste de åka ut igen, men eftersom alla har ström igen nu så avvaktar de tills i morgon, säger Eva-Lena Öberg vid Youcall, svarsservice för Ellevios presstjänst.

ANNONS