På flera håll i landet hölls under lördagskvällen ljusmanifestationer i protest mot stängningen av BB i Sollefteå.
På flera håll i landet hölls under lördagskvällen ljusmanifestationer i protest mot stängningen av BB i Sollefteå.

Stort stöd för stängt BB

Stängningen och ockupationen av BB i Sollefteå fortsätter väcka reaktioner. På lördagen hölls ljusmanifestationer på flera håll i landet – bland annat på Järntorget.

ANNONS
|

– Någonstans har det blivit en symbolfråga för hela Sverige, som handlar om hur vi behandlar kvinnor och barn, säger juristen och tidigare artisten Per Herrey, en av talarna på ljusmanifestationen.

Han bodde sina första år i Sollefteå och berättar att han varit där en del de senaste åren. Men i första hand är han "en vanlig medborgare som känner att det här är fel".

– Dels är det en fråga om trygghet, men det är också en stor arbetsgivare på orten. Nedläggningen blir en del av en nedåtgående spiral. Det blir så märkligt när det kommer mitt i Stefan Löfvens Sverigeresa och allt tal om att hela Sverige ska leva.

ANNONS

Förutom i Göteborg hölls liknande manifestationeri Stockholm, Linköping och Sundsvall. Och både tv och tidningar har uppmärksammat konsekvenserna av stängningen – som innebär att folk tvingas köra bil i upp till 20 mil för att komma till BB.

Inte minst har det faktum att man nu håller kurser i bilförlossningar i Ådalen har uppmärksammats.

Judit Sundström, gynekolog på sjukhuset i Sollefteå, var en av talarna på Järntorget. Hon berättade om en kvinna som kom in på BB-avdelningen kraftigt blödande tre veckor före stängningen den 1 februari. Moderkakan hade lossnat. Ett akut kejsarsnitt räddade livet på både barnet och mamman.

– Hade det skett tre veckor senare hade barnet – och kanske också mamman – dött, säger Judit Sundström.

Beslutet att stänga BB i Sollefteå fattades med knapp majoritet av landstingsfullmäktige i Västernorrland i oktober förra året. Tillsammans med en stängning av jour och operation på samma sjukhus ska det ge en besparing på omkring 15 miljoner kronor.

Judit Sundström säger att en liknande jakt på besparingar sker över hela landet.

– Vi borde slå oss ihop med andra vårduppror. Alla i hela landet har rätt till samma vård.

Hemma i Sollefteå sitter Sandra Gradin, 28 – en av de ortsbor som ockuperade BB under natten till lördagen.

ANNONS

Hon är både tacksam och förundrad över vilken uppmärksamhet turerna kring ortens förlossningsmottagning har fått.

– Det är hur bra som helst att vi får stöd. Att något som handlar om en sån här liten håla blivit så stort – det kunde man inte tänka sig från början, säger hon.

Hon berättar att det är ett enormt engagemang i Ådalen. Ockupationen har pågått ända sedan BB stängde för snart två veckor sedan.

– Vi har inte lämnat det en sekund sedan det stängde.

Hela bygden är engagerad, både privatpersoner och företag. Och de känner ett stort stöd från hela landet. En av nattens ockupanter kom från Mellansverige. Men det har också varit folk från Piteå och andra städer länge norrut.

Att Sandra Gradin själv är engagerad är inte så konstigt.

– Jag ska ha barn i april, så det här drabbar ju mig, säger hon.

Förra gången kunde hon föda på Sollefteå. Om politikerna inte ändrat sig innan april är närmaste förlossning i Sundsvall.

– Men i så fall åker jag hellre till Östersund, till ett annat landsting. Så att de får betala.

Men helst vill hon förstås slippa åka så långt.

ANNONS

– Det är så mycket som kan hända. Tänk om det blir något fel på bilen. Och jag vill inte vara med om en sån där bilförlossning. Jag vill komma in och vara i trygga händer så fort som möjligt.

Tror du att ni kommer att vinna den här kampen?

– Ja, det tror jag. Vi ger inte upp. Vi har sagt att vi ska stå här, om det så blir ända till nästa val.

ANNONS