Stort intresse för forskarprao

ANNONS
|

Halvdagen på Sjöfartsmuseet uppmärksammade det bryggnära livet i havet och ingår i det späckade praoprogram som Göteborgs universitets naturvetenskapliga fakultet genomför den här och nästa vecka.

Ett 60-tal ungdomar bosatta i och nära Göteborg anmälde med kort varsel sitt intresse. 27 fick chansen att vara forskarprao under en eller två veckor.

–Jag anmälde mig för att jag är intresserad av biologi och fysik. Jag tyckte det här kunde vara en bra prao eftersom jag funderar på att välja naturvetenskapligt program i gymnasiet, säger Lisa Dahlin.

Sophie Ryrberg har den här dagen ett öga i samma mikroskop som Lisa. Sophie berättar att hon har sökt en massa olika praoplatser.

ANNONS

–Jag fick den här och det känns som en väldigt bra praoplats, säger hon.

Prao inte alltid lika givande

Under första praoveckan ska 15-åringarna bland annat med hjälp av kemiska analyser försöka lösa en kriminalgåta, tillverka matematiska leksaker samt laborera med DNA.

Vid tisdagens besök i Sjöfartsmuseet fick praoeleverna titta in på baksidan av akvariet. Därefter var det dags att studera de organismer som har satt sig fast på skivor som hängt i havet vid Lilla Amundön under sommaren. Naturvetenskapliga fakulteten valde sin nya modell för att kunna göra något mer genomarbetat av praoperioden.

–Många frågar efter prao hos oss men det blir inte alltid så givande att vara med när en forskare svarar på e-post eller rättar tentor, säger Urban Olsson på institutionen för zoologi som ansvarar för forskarpraon.

–Det är roligt och varierande så här långt. Vissa saker är jag intresserad av redan från början och annat är bra att lära sig mer om, säger Lisa Dahlin.

ANNONS