Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stort intresse för forskarprao

Havstulpaner, sjöpungar, havsborstmask och en liten, liten krabba. Det var några fynd när nior på forskarprao i går analyserade ”grönsakssoppa” från Lilla Amundön.

Halvdagen på Sjöfartsmuseet uppmärksammade det bryggnära livet i havet och ingår i det späckade praoprogram som Göteborgs universitets naturvetenskapliga fakultet genomför den här och nästa vecka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett 60-tal ungdomar bosatta i och nära Göteborg anmälde med kort varsel sitt intresse. 27 fick chansen att vara forskarprao under en eller två veckor.

– Jag anmälde mig för att jag är intresserad av biologi och fysik. Jag tyckte det här kunde vara en bra prao eftersom jag funderar på att välja naturvetenskapligt program i gymnasiet, säger Lisa Dahlin.

Sophie Ryrberg har den här dagen ett öga i samma mikroskop som Lisa. Sophie berättar att hon har sökt en massa olika praoplatser.

– Jag fick den här och det känns som en väldigt bra praoplats, säger hon.

Prao inte alltid lika givande

Under första praoveckan ska 15-åringarna bland annat med hjälp av kemiska analyser försöka lösa en kriminalgåta, tillverka matematiska leksaker samt laborera med DNA.

Vid tisdagens besök i Sjöfartsmuseet fick praoeleverna titta in på baksidan av akvariet. Därefter var det dags att studera de organismer som har satt sig fast på skivor som hängt i havet vid Lilla Amundön under sommaren. Naturvetenskapliga fakulteten valde sin nya modell för att kunna göra något mer genomarbetat av praoperioden.

– Många frågar efter prao hos oss men det blir inte alltid så givande att vara med när en forskare svarar på e-post eller rättar tentor, säger Urban Olsson på institutionen för zoologi som ansvarar för forskarpraon.

– Det är roligt och varierande så här långt. Vissa saker är jag intresserad av redan från början och annat är bra att lära sig mer om, säger Lisa Dahlin.

Bild - 1
Mest läst