Branschmodell. En kartläggning av kompetens, sedan praktik och förhoppningsvis yrkesbevis– Zead Altaani är snart validerad och klar.
Branschmodell. En kartläggning av kompetens, sedan praktik och förhoppningsvis yrkesbevis– Zead Altaani är snart validerad och klar.

Stort behov av syriska ingenjörer

ANNONS
|

En mångfald av ingenjörer är bra, menar förbundet Sveriges Ingenjörer. Det är ett bristyrke i dag och när behovet finns dyker lösningar upp. Sveriges Ingenjörer har sedan 2012 jobbat med mentorsverksamhet i Stockholm och nu tar det form även i Göteborg.

–De allra flesta får ett jobb, men det tar allt för lång tid, med ett mentorskap kan det gå fortare. Kunskaper om den svenska arbetsmarknaden är otroligt viktigt om man ska få ett jobb, säger Chatarina Bildt Grape, projektledare för Sveriges ingenjörers mentorsprogram i Göteborg.

För akademiker som kommer till Sverige och vill ut i arbete finns det vissa hinder. Man ska ha intyg på sin kompetens och sedan ska utbildningen bedömas utifrån svenska krav. Många av de syriska ingenjörsutbildningarna håller svensk standard och motsvarar högskoleingenjörsexamen, menar universitets- och högskolerådet som i år har utfärdat 250 utlåtanden för högskoleingenjörer från Syrien.

ANNONS

Mentorskapet för ingenjörer har gett goda resultat, menar Magnus Skagerfält som jobbat med projektet sedan start. Han anser dessutom att det inte finns några hinder för arbetsgivare att anställa ingenjörer som saknar dokumenterad utbildning.

–Det tar inte många timmar för en ingenjör att förstå om personen framför sig är en ingenjör. Om vi pratar om stora ingenjörstäta företag så kommer de ganska snabbt fram till ett svar. Det stora hindret är om arbetsgivaren vågar anställa, säger han.

Civilingenjörer inom elkraft, bygg och anläggning samt VVS-ingenjörer är alla med på Arbetsförmedlingens prognos över de yrken där det under våren 2016 råder störst brist. UHR har endast utfärdat sju utlåtanden av civilingenjörsutbildning från Syrien i år och för 2014 var det endast två totalt.

Mentorskapet för nyanlända ingenjörer startar i Göteborg. Just nu pågår arbetet med att hitta aktörer.

–Det är skyndsamt och vi startar upp till våren. Det här är ett sätt att öppna marknaden och vara pragmatisk. Jag tror att eftersom det kommer så många till Sverige just nu så vill branscher och organisationer ha fungerande modeller som kan skalas upp, säger Chatarina Bildt Grape.

FAKTA: Bedömning av utländsk högre utbildning

Betyg från vissa länder är svårare att validera. Verifieringen av afghanska meriter har fram till i augusti i år varit mycket svår och ”ibland omöjlig”. Sedan augusti har ett samarbete med Afghanistans ambassad startat för att underlätta kontakt med utbildningsväsendet, vilket också tros leda till fler utlåtanden.

ANNONS

När betyg saknas finns möjligheten att utfärda ”beskrivning av utländsk utbildningsbakgrund” Där krävs bland annat detaljerad beskrivning av utbildningen, arbetsintyg och ett intyg på att dokumenten är sanningsenliga. Detta är dock inte detsamma som ett utlåtande, utan mer en dokumenterad beskrivning av meriter och kompetens.

Källa: Utbildnings- och högskole-rådet.

ANNONS