Stormbyar närmar sig från Kattegatt

En hel värld har följt superorkanen Irmas framfart i Karibien den senaste veckan. Det svenska vädret bli inte fullt lika dramatiskt. Men blött blir det och höstens första stormbyar kan slå till mot södra Sverige.

ANNONS
|

Hösten, eller den meteorologiska hösten i alla fall, dröjer ännu ett tag till i Göteborgsområdet. Med temperaturer parkerade runt 15-strecket är det faktiskt fortfarande meteorologisk sommar i området.

Ruskigt väder väntar ändå den kommande veckan.

Djupt lågtryck

Ett ett ovanligt djupt lågtryck lurar nämligen vid de brittiska öarna.

– Det laddar just nu upp över Atlanten och kommer gå in över Storbritannien innan det anländer till våra breddgrader fram mot torsdagen, säger Christoffer Hallgren.

Med det brittiska lågtrycket kommer ännu mer regn – och kanske höstens första stormbyar.

– Det är ett ganska djupt lågtryck så då kan det blåsa upp. Medelvinden kommer att ligga på frisk till hård vind. Och vissa vindbyar kan till och med komma upp i stormnivåer, säger Christoffer Hallgren.

ANNONS

Om stormbyarna, som främst kommer att vara ute till havs, kommer att nå fastlandet vågar han inte säga. Men eftersom lågtryckets centrum tagit sikte rakt mot Göteborg kommer området inte att drabbas av den hårdaste vinden, eftersom det blåser mindre i lågtryckets mitt.

Men lågtrycket gör tillvaron i Västra Götaland minst sagt blöt. Regnmängder på drygt tio millimeter förväntas.

En liten ljusglimt

– Det kommer märkas att vi är inne i en mycket ostadig period vädermässigt, säger han.

Regnet kommer vara regel snarare än undantag under veckan som kommer. Det kan dock finnas en ljusglimt i tillvaron.

– Om vi tittar långt fram är prognoserna såklart mer osäkra. Men en bit in på nästa vecka skulle som det ser ut nu kunna innebära en liten stabilisering av vädret, säger han.

ANNONS