Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Storklubbens tränare: "Spelar inte mot invandrarlag"

Mer samarbete behövs för att motverka rasism inom barnfotbollen, menar flera klubbar. Samtidigt säger nu en tränare i en av Göteborgs storklubbar att man inte längre spelar med ”invandrarlag” — Det är helt absurt, säger IFK:s Frankie Boakye som engagerat sig mot segregation i många år.

Som GP berättade under måndagen har många barnlag i Göteborgs invandrartäta områden upplevt rasism under matcher. Åtta av tio lag svarade att ord som "negerungar", "svartskallar" och "apor" skriks ut under matcher - av föräldrar i motståndarlag.

De tränare GP talat med säger att det främst förekommer bland föräldrar inom lag där det finns få barn med invandrarbakgrund. Publiceringen har väckt enorma reaktioner bland upprörda läsare och många efterlyser fler samarbeten mellan klubbarna för att motverka problematiken.

Integrationsläger gav resultat

En av dem är Frankie Boakye som just nu jobbar för att få fler förortskillar att söka sig till IFK Göteborg.

Fram till år 2009 jobbade han och GT-journalisten Stefan Nilsson med så kallade integrationsläger, där ungdomslag från Angered och Fiskebäck möttes i varandras stadsdelar.

– Det gav fantastiska resultat. Killarna i Fiskebäck som trodde att de skulle bli rånade upptäckte att Angered inte var så farligt. Och killarna här fick se hur det var i Fiskebäck. Det skapade en enorm förståelse och mycket bättre stämning, säger han och påpekar att det behövs fler liknande projekt.

Vill "spegla den andra sidan"

Samtidigt har andra fotbollsklubbar och tränare i Göteborg hört av sig efter GP:s publicering. Vissa säger att de vill "spegla den andra sidan."

– Jättebra att ämnet tas upp. Dock finns det en utbredd rasism mot icke invandrarbarn som aldrig någonsin tas upp. Jag vet inte hur många gånger "jävla svenne" och liknande har sagts under match, säger en tränare till GP.

En annan tränare som hört av sig är verksam i en av Göteborgs stora ungdomsklubbar med flera hundra aktiva ungdomar. Tränaren säger att han vill nyansera bilden.

– Det är tolvåriga killar i dessa invandrarlag som skriker "svennejävel". Och skriker spelare "jävla svenne", då kan det hända att någon skriker "blattejävel" tillbaka, säger tränaren till GP och förtydligar att han inte tycker att någon form av rasism är okej.

Men är det inte skillnad när vuxna skriker rasistiska saker till barn?

– Självklart. Det är givetvis inte okej, oavsett om det är en svensk eller invandrare som skriker det.

Vägrar möta lag från vissa stadsdelar

Enligt tränaren säger delar av klubben numera aktivt nej till att möta lag från vissa stadsdelar på Hisingen. Ett beslut man inte informerat föräldrarna om.

– Vi har hållit policyn hemlig bland ledarna i klubben. Det är en drastisk åtgärd. Men någonstans måste man våga markera och säga nej. Jag är inte anställd för det här, jag gör det här ideellt, säger tränaren.

Men hur ser ni på er roll? Skapar det inte mer problem om ni inte ens vill möta varandra?

– Jag förstår tanken. Men till slut får man nog. Vi har också invandrarkillar i vårt lag. Men de beter sig inte illa. Bara för att man kommer från en tuff miljö så kan man inte bete sig hur som helst. Det finns faktiskt ett egenansvar.

Reagerar kraftfullt

Frankie Boakye reagerar dock mycket kraftfullt på beslutet bland ledarna inom den aktuella klubben.

– Det är helt absurt att en ledare kan säga så. Han ska vara en förebild för unga, säger Frankie Boakye.

Han menar att det visserligen är tuffare förhållanden i förorterna. Men att barnen skulle vara stökigare håller han inte med om.

– Oftast är ledarna i förorterna ensamma. Det är klart att det blir skillnad på ett lag med 30 barn och en ledare, medan andra klubbar har fem ledare på 30 barn, säger han och fortsätter:

– Vi måste sluta peka finger. Kom överens om att det finns problem istället och gör något tillsammans.

Mest läst