Stordalen: Skandinavisk stornation viktigare än någonsin

För 112 år sedan upplöstes unionen mellan Sverige och Norge. Göteborgs hotellkung Petter Stordalen har länge förespråkat att de två nationerna åter ska bli ett - gärna tillsammans med Danmark. Och på Norges nationaldag tycker han det är viktigare än någonsin.

ANNONS
|

Som bekant slår norrmännen på stort när landet firar nationaldag den 17 maj - en dag som kanske inte borde firas om man ska hårddra Petter Stordalens dröm: en skandinavisk stornation.

När GP talade med Göteborgs hotellkung på nationaldagen förra året berättade han om idén om att slå ihop Sverige och Norge - och kanske även Danmark. –Tänk vilket fantastiskt land vi hade varit tillsammans, sade han då.

LÄS OCKSÅ: Stordalens dröm: Slå ihop Norge och Sverige

Stornationen viktigare än någonsin

Ett år senare tycker han att drömscenariot är viktigare än någonsin. –Jag har märkt att det är en fråga som engagerar och det har varit kul att lyfta diskussionen. Blir ju extra viktigt i tider med Brexit och när det är oro i världen, säger Stordalen till GP.

ANNONS

Förslaget fick rubriker över hela landet under förra året. – Under hela Almedalsveckan förra året så var det fullt fokus på den frågan. Fick till och med statsminister Stefan Löfven att kommentera det i SVT, säger Stordalen.

Expanderar i Göteborg

Sin dröm till trots kommer han att fira Norges nationaldag även i år. – Jag firar på det bästa sätt man kan tänka sig nämligen tillsammans med mina kollegor genom att förbereda invigningsfesten av hotellen At Six och Hobo samt restaurangen Tak på Brunkebergstorg i Stockholm.

Även i Göteborg expanderar Stordalen sitt hotell-imperium. –Sedan sist har vi köpt två nya hotell, nämligen Clarion Collection Hotel Odin och Mektagonen. Vi ska ju fördubbla vår kapacitet i Göteborg vilket gör att vi har ögon och öron öppna och arbetar intensivt med att hitta nya spännande projekt. En sak är klar och det är att vi bara har börjat i Göteborg.

Återstår att se om Stordalen får sin stornation – eller om det förblir en dröm.

ANNONS