Storbråket inom S i Göteborg

ANNONS
|

I söndagens GP tog kommunstyrelsens tidigare ordförande Göran Johansson bladet från munnen. Han påstod att Anneli Hulthén gjort honom ansvarig för den soppa av mutor och fiffel som uppdagats i Göteborg de senaste åren.

Han kritiserade även Hulthén för att vara passiv enligt parollen "gör man inget så gör man inget fel".

Kritiken kommer inte från vem som helst.

När SOM-institutet vid Göteborgs universitet mätt Göteborgspolitikers popularitet har Göran Johansson genom åren varit i suverän ledning, såväl bland det egna partiets sympatisörer som bland oppositionens väljare. Att en sådan person öppet kritiserar sin efterträdare, rent av säger sig ha blivit förnedrad av henne, ger eko.

ANNONS

- Det är inte bra om två av våra främsta företrädare träter, säger kommunalrådet Mats Arnsmar (S), som ändå tycker det är "sunt" att det finns många åsikter i partiet.

Han menar att konflikten handlar om en kollision mellan två ledarstilar, mellan Göran Johanssons "gamla fackföreningsstil" och Anneli Hulthéns mera förankrande och delegerade arbetssätt.

- Görans ledarstil var bra på 90-talet när kommunens ekonomi måste saneras, men den skulle knappast fungera i dag, tror Mats Arnsmar.

Professor Jonas Hinnfors, expert på socialdemokratiska rörelser, konstaterar att det inte är bra för partiet om en symbolperson som Göran Johansson på det här sättet visar sin bitterhet.

- Fast frågan är hur dåligt det är. Handlar det om dålig personkemi eller finns det sakpolitiska motsättningar?

Efter storbråket kring Håkan Juholt är ett inbördeskrig i Göteborg det partiet minst av allt behöver, menar författaren och debattören Christer Isaksson som skrivit flera böcker om socialdemokratins inre liv. Han befarar att grälet i Göteborg förstärker väljarnas bild av Socialdemokraterna som ett parti där folk bara bråkar.

- Då hjälper det inte att man fått en ny, stabil partiledare. Om bråken fortsätter och man inte kan visa en vision för framtiden, ja, då väljer folk soffan. Eller går direkt till moderaterna.

ANNONS

Enligt Christer Isaksson sätter politiker på riksplanet fortfarande likhetstecken mellan Göran Johansson och socialdemokratin i Göteborg. Hans slutsats:

- Nu måste Anneli Hulthén sätta ned foten och visa vem som bestämmer.

S-märkte professorn Ulf Bjereld försöker tona ned motsättningarna:

- Det här indikerar att övergången av ledarskapet varit en sårig process. Annars är det ju en klassisk situation, att efterträdaren skyller på företrädaren och att företrädaren är besviken.

Vilken tyngd har Göran Johanssons ord?

- I sakpolitiken har han ingen särskild tyngd i dag, säger Ulf Bjereld. Det är ju inte så att partiet längtar tillbaka till Göran Johanssons tid.

Att på det här viset skylta med interna konflikter kan skada partiet, tror Jenny Madestam, universitetslektor vid Stockholms universitet:

- Socialdemokratins styrka har varit att hålla konflikter bakom fasaden, men nu tycks hämningarna har brustit för alla. Sådant som tidigare inte har fått komma ut hamnar nu i strålkastarljuset.

Att politiker offentligt smutskastar varandra undergräver väljarnas förtroende, menar Madestam, som även hon ser en personlig dimension i bråket.

- Göran Johansson upplever säkert att han varit väldigt betydelsefull för partiet och tycker nog att han ska visas viss vördnad och respekt.

När GP når kommunalrådet Robert Hammarstrand (S) ville denne inte uttala sig om konflikten i partiet. Under söndagen lyckades vi inte nå något av stadens övriga fyra socialdemokratiska kommunalråd.

ANNONS

Göran Johansson själv fick under gårdagen många samtal, mejl och sms.

Är det nu du ser vilka som är dina verkliga vänner?

- Det visste jag nog redan innan, säger han.

ANNONS