Under måndagen var det kraftiga förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm. Bilden är en arkivbild.
Under måndagen var det kraftiga förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm. Bilden är en arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Stora störningar i tågtrafiken

Under måndagen har det varit stora förseningar i tågtrafiken mot Göteborg, Stockholm och Oslo på grund av ett stopp i tågtrafiken vid Hallsbergs station. Sent under kvällen var problemet fortfarande inte åtgärdat.
– Det kan komma att påverka morgontrafiken, säger Marita Vedin vid Trafikverket.

ANNONS
|

Under måndagseftermiddagen meddelade Trafikverket att det är stopp i tågtrafiken förbi Hallsbergs station. Stoppet började strax efter klockan 15 på eftermiddagen.

Stora förseningar har drabbat all tågtrafik mot Göteborg, Stockholm och Oslo.

– Tågtrafiken mot Göteborg, Oslo och Stockholm påverkas i hög grad, berättade Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket, precis efter att stoppet började.

Större elfel bakom stoppet

Orsaken till stoppet var ett omfattande elfel i Hallsberg.

Sedan måndagseftermiddagen har reparatörer arbetat flitigt för att lokalisera felet. Strax innan klockan 18 var stoppet fortfarande pågående, och det finns ingen prognos för när tågtrafiken skulle vara igång igen.

– Vi söker febrilt efter felet så att vi kan hitta en prognos för när det kan vara åtgärdat, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

ANNONS

Vissa tåg leds om

Drabbade resenärer uppmanas kontakta respektive tågbolag för mer information. Enligt Trafikverket kommer en del tåg att ledas om, så att de ska kunna köra trots stoppet – dock med kraftiga förseningar.

– Fjärrtågen mellan Göteborg och Stockholm leds om via Nässjö, så de kör med förseningar. Vissa tåg kör fram till Hallsberg och ersätts med buss förbi själva stoppet och vissa tåg ställs in, så det är bäst att kolla med sitt tågbolag vad som gäller, säger Beisi Sundin.

Då tågstoppet har påverkat ett stort antal tåg har många resenärer drabbats av förseningarna under dagen.

– Det är säkert en hel del människor som står på Stockholm central och andra stationer som har fått vänta på information, säger Marita Vedin, vid Trafikverket.

Vid 21.30-tiden, drygt 6 timmar efter att felet uppdagats, meddelade Trafikverket att det fortfarande var stopp förbi Hallsbergs station och att det därför är fortsatta störningar i tågtrafiken.

Kommer påverka morgontrafiken

Enligt Trafikverket är huvudfelet i Hallsberg åtgärdat, men ytterligare elfel har upptäckts som en följd av det första större felet. Reparatörer är på plats för att återställa felen – men problemen kan hålla i sig till morgondagen.

– De felen behöver åtgärdas, men vi vet inte hur lång tid det kommer ta. Det kan komma att påverka morgontrafiken också, säger Marita Vedin, presskommunikatör vid Trafikverket.

ANNONS

Vid 22-tiden meddelade Trafikverket att tågtrafiken åter rullade förbi Hallsbergs station, men att resenärer kan räkna med att förseningar kommer påverka tågtrafiken även under tisdag förmiddag.

ANNONS