Stora skillnader i friskvård

ANNONS
|

Möjligheterna att uppfylla nyårslöftet om ett friskare liv skiljer mellan arbetsplatserna i Göteborgs stad. I kommunägda bolagen Higab och försäkringsaktiebolaget Göta Lejon får personalen mest i reda pengar.

Läs också: Lista: Friskvårdsbidrag från 500 kronor till 5000

- Vi har av tradition legat högt och det har varit så mer eller mindre sedan Göta Lejon bildades, säger bolagets vd Annika Forsgren.

Kommunala Göta Lejons anställda kan varje år använda 5000 kronor till olika former av friskvård på fritiden. För den summan kan personalen även bekosta massage för onda ryggar och leder.

- Vi är ett mycket litet bolag, alla har sina unika kompetenser och vi är väldigt beroende av att vi håller oss friska och att alla är på plats, säger Annika Forsgren.

ANNONS

Det låga antalet anställda gör det svårt att dra några slutsatser om hur friskvårdsbidraget påverkat sjukfrånvaron, men Annika Forsgrens magkänsla är att det har positiva effekter.

GP har frågat alla stadens förvaltningar och bolag hur de hanterar friskvården. Enligt lag kan en arbetsgivare skattefritt bidra till personalens friskvård genom aktiviteter och en summa pengar som går till egen motion - ett så kallat friskvårdsbidrag.

Lägst friskvårdsbidrag anges av stadsdelarna med anställda inom bland annat förskola, äldreomsorg och hemtjänst. Nio av tio stadsdelar uppger ett friskvårdsbidrag på 500 kronor, alltså en tiondel av vad kommunala Göta Lejons anställda får varje år.

Anställda i stadsdelarna har inte heller - i normalfallet - rätt till friskvård på arbetstid. Något som är betydligt mer vanligt på annat håll i kommunen. Detsamma gäller subventionerad eller fri massage.

- Det kan handla om den ekonomiska situationen. Har man det tufft ekonomiskt i en stadsdel och har problem att få ihop budgeten för exempelvis skolan och läromedel kan det vara svårt att motivera en höjning av friskvårdsbidraget, säger Tina Liljedahl Scheel, personalchef i stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen.

Hon berättar att det pågår en diskussion i stadsdelen om att dubbla friskvårdsbidraget - till tusen kronor. Frågan var uppe på årets sista nämndmöte, men budgetoron i kommunen fick politikerna att skjuta på beslutet. Så sent som i måndags fattade nämnden beslut om en höjning.

ANNONS

- Innan vi slogs ihop till tio stadsdelar var det väldigt olika nivåer på friskvårdsbidraget för olika stadsdelar. 2011 kom vi överens om en nivå på 500 kronor. Sedan dess har Örgryte/Härlanda höjt till 1000 kr och den diskussionen finns nu även hos oss i Västra Hisingen.

Utöver friskvårdsbidraget finns olika former av subventioner och organiserade aktiviteter i ett par av förvaltningarna. Angereds stadsdelsförvaltning har ett mycket ambitiöst friskvårdsprogram att erbjuda personalen, medan andra förvaltningar hänvisar till att de ger personalen tio procent rabatt på alla kommunala anläggningar. Men när GP kontrollerar uppgiften med idrotts- och föreningsförvaltningen visar det sig att den rabatten gäller automatiskt för alla som arbetar i Göteborgs kommun.

Eva Kärrman är ordförande för fackförbundet Kommunal i Västsverige. Hon är väl bekant med de stora skillnaderna.

- Där våra grupper finns ligger det väldigt lågt. Det har legat på de här summorna i många, många år och man har inte höjt det. Det är en fråga som vi driver i de olika samverkansforumen i Göteborgs stad och det ser likadant ut i Västra Götalandsregionen - men utan större framgång, säger Eva Kärrman.

Hon menar att det rent av gått "tillbaka" på flera håll - i alla fall när det gäller de medlemmar som tillhör Kommunal. Tidigare var det vanligare med friskvård på arbetstid, men det har tagits bort.

ANNONS

- Det är bedrövligt. Våra medlemmar är verkligen i stort behov av friskvård utifrån att det ofta är väldigt tunga arbeten. Det finns inte tid till det med schemaläggningar och mycket övertider. Vi backar i den här frågan samtidigt som sjukfrånvaron ökar, säger Eva Kärrman som menar att det inte heller är ekonomiskt försvarbart att spara på friskvårdsarbetet.

Läs också: Espiga (S): "Inte rimliga skillnader"

En Sifo-undersökning som LO-tidningen lät göra 2010 visade att kvinnor oftare hade rätt till friskvårdsbidrag men att de män som hade rätt till friskvårdsbidrag fick betydligt mer pengar. Då fick 16 procent av männen och 9 procent av kvinnorna mer än 2 000 kronor. Samma undersökning visade att tjänstemän oftare fick friskvårdsbidrag än anställda i arbetaryrken.

När GP för samman statistiken över verksamheter med störst andel kvinnor och storleken på friskvårdsbidrag finns en tendens till att verksamheter med stor andel kvinnor har lägre bidrag. Men just Göta Lejon, som jämte Higab, har högst friskvårdsbidrag har också en stor andel kvinnor. Higab har dock en majoritet män.

Fotnot: Artikeln är baserad på förvaltningar och bolags egna svar om friskvårdsbidrag i november/december 2014. Utöver bidragen kan kan det också finnas subventioner och rabatter.

ANNONS
ANNONS