Stadsdelsförvaltningen i Västra Göteborg bygger nytt på Opaltorget. Enligt stadsdelsdirektören Maria  Lejerstedt kan verksamheten nästan komma att halveras.
Stadsdelsförvaltningen i Västra Göteborg bygger nytt på Opaltorget. Enligt stadsdelsdirektören Maria Lejerstedt kan verksamheten nästan komma att halveras.

Stora förändringar väntar för SDN

När skolan försvinner skakas hela SDN-organisationen om. – Stadsdelarna borde utredas på samma sätt som de nya nämnderna. Så stor är förändringen, säger Christer Samuelsson, stadsdelsdirektör i Lundby.

ANNONS
|

I Västra Göteborg håller stadsdelsförvaltningen på att bygga nya lokaler på Opaltorget. De dimensioneras så att dagens förvaltning ska få plats – något annat var inte aktuellt när beslutet fattades.

Men nu ser det annorlunda ut. Som GP berättade i går väntar stora förändringar för stadsdelarna. Skolan och förskolan ska flyttas till egna nämnder och därmed försvinner närmare hälften av verksamheten från stadsdelarna.

Maria Lejerstedt, stadsdelsdirektör Västra Göteborg, berättar att hon lyft frågan. Men än finns inte alla svar.

Nya större lokaler blir för stora

Även Norra Hisingen planerar för ett nybygge, medan Majorna-Linné nyligen flyttat till större lokaler.

Sven Höper på stadsledningskontoret leder arbetet med att utreda den nya organisationen. Han säger att lokalfrågan kommer att bli en del av arbetet. Tanken är att de nya förvaltningarna ska få gemensamma lokaler så fort det går.

ANNONS

Innebär det att stadsdelarna kommer att sitta i för stora lokaler?

– Ja, så kommer det naturligtvis bli, säger han.

Det uppdrag stadsledningskontoret har fått handlar om att utreda hur organisation, bemanning och resurser ska se ut för skolförvaltning och förskoleförvaltning. Det som blir kvar av stadsdelsförvaltningarna ska man däremot inte ägna sig åt.

"Handlar om att samordna det"

Sven Höper säger att man – "om man är lite burdus" – kan beskriva det som att stadsledningskontoret kommer att ta fram en modell för att räkna ut hur stor del av overheadkostnader som ska knoppas av till de nya förvaltningarna. Det som är kvar, blir de nya stadsdelarna.

– Det handlar mest om att samordna det, så att de får liknande tjänster och befattningar. Något annat uppdrag har vi inte fått.

Måste utredas mer seriöst

De tio stadsdelsdirektörerna är i huvudsak positiva till de förändringar som sker. Men några av dem tycker att den kommande SDN-organisationen måste utredas mer seriöst.

– Jag menar egentligen att det blir tre nya nämnder, förskola, skola – och en ny stadsdel också. Förutsättningarna blir helt nya. Det perspektivet måste man ha med sig, säger Thomas Segenstedt, stadsdelsdirektör i Majorna-Linné.

Han är rädd att allt fokus handlar på de helt nya organisationerna och att stadsdelarna lite glöms bort.

ANNONS

– Det är lättare att starta upp något nytt och känna engagemang för det, men de som är kvar måste också få den nytändningen.

1000 personer försvinner

Christer Samuelsson, stadsdelsdirektör i Lundby, är inne på samma tankar. Han ser det som viktigt att en utredning motsvarande den som görs för skolförvaltning och förskoleförvaltning också görs för stadsdelarna. Så stor menar han att förändringen kommer att bli – det är trots allt närmare hälften av verksamheten som försvinner. Eller räknat i anställda 1000 personer för Lundbys del.

De stora ansvarsområdena som blir kvar i stadsdelarna är socialtjänst och äldreförvaltning. Christer Samuelsson konstaterar att det är inte är ovanligt att den typen av verksamheter ligger i egna förvaltningar i kommuner som är av ungefär samma storlek som en av Göteborgs stadsdelar.

– Så min bild är att Lundby kommer att ha viktiga uppdrag och vara en stor förvaltning även efter den här förändringen.

Thomas Segenstedt i Majorna-Linné utesluter inte att det här är ett första steg mot att avveckla stadsdelsförvaltningarna, så som man är på väg att göra i Malmö.

– Risken finns. Ett annat alternativ kan vara att lägga till någon verksamhet, om man vill behålla dem som de är.

Vilka?

– Det kan vara allt från park- och naturfrågor till vissa trafikfrågor. Men det får en utredning visa om det kan vara till gagn.

ANNONS

Stadsdelscheferna om framtiden

Ingrid Larsson, Askim-Frölunda-Högsbo

"Det är självklart att det får konsekvenser, men det är för tidigt att spekulera i vad. Men att det händer något är självklart."

Thomas Segenstedt, Majorna-Linné

"Vi måste se till är att barn och unga inte faller mellan stolarna, och att vi inte skapar olika riktningar i de nya förvaltningarna."

Christer Samuelsson, Lundby

"Det är svårt att överblicka konsekvenserna fullt ut, men jag och mina närmaste medarbetare har förstås funderat på det här sedan i höstas när vi såg riktningen på det."

Rickard Ernebäck, Angered

"Det finns en del oklarheter, men för att inte spekulera och skapa onödig oro så känner jag att det är relevant att vänta. Det är stadsledningskontoret som lägger upp processen."

Birgitta Roos, Centrum

Vill inte svara.

Johan Fritz, Norra Hisingen

"Skolorna och förskolan kommer att ligga kvar så när det gäller mötet med invånarna så kommer det inte bli så stor skillnad. Det här görs för att skolan i högre utsträckning ska nå målen."

Maria Lejerstedt, Västra Göteborg

"Konsekvensen blir att i stort sett halva omfattningen av verksamheten går över till två olika facknämnder. Rent volymmässigt så halveras verksamheten nästan."

Gitte Caous, Östra Göteborg

"Det viktiga är att vi håller uppe tempot i kvalitet och utvecklingen så att inte verksamheten går i stå. Jag tror att det finns för- och nackdelar oavsett vilken organisation vi har"

Sergio Garay, Västra Hisingen

”Mitt budskap till organisationen när jag träffat enhetschefer är att det här handlar om en ny organisation, inte om övertalighet. Det är viktigt att skicka signalen att samtliga spelare behövs.”

Katarina Othelius, stadsdelsdirektör Örgryte-Härlanda

”Nu har vi trångt och svårt att få plats med verksamheten men hur det blir beror på hur stor del av överbyggnaden som berörs. Det är svårt att svara på om vi bara behöver stuva om eller om vi måste säga upp vissa lokaler.”

ANNONS