Stor vattenläcka på Öckeröleden

ANNONS
|

En privatperson larmade om vattenläckan på väg 155 i höjd med Gokartbanan i Bulycke vid nio på lördagsmorgonen. Enligt larmoperatör Roy Dibern på Räddningstjänsten pumpade stora mängder vatten upp ur marken. Räddningsledningen befarade, enligt Roy Dibern, tidigt att vägen skulle kollapsa.

Kim Selland, trafikledare vid Trafikverket i Göteborg bekräftar att det blivit så.

- Klart är att högerfilen mot Öckerö är helt borta. De andra filerna är avstängda för att vattnet har gått under och underminerat vägen, säger han.

Klockan halv ett på lördagen började Göteborg vatten gräva sig ner till den brustna matarledningen under Torslandavägen.

-Ingen kommer att bli utan vatten under tiden. Så fort vi reparerat det brustna röret, fyller vi igen och asfalterar. Trafiken kommer att släppas på allra senast tidigt måndag morgon, säger Tommy Ekblad, enhetschef för rördrift och vatten, på Göteborg vatten.

ANNONS

Trafikverkets geologer ska dock först försäkra sig om att inte skadan på den underminerade vägbanken är större än vad man bedömer i nuläget.

Enligt Patrik Ahlqvist, på plats från Trafikverket, är förhoppningen att man ska kunna dubbelrikta trafiken i den minst skadade vägbanan som går in mot stan.

Vägverket har placerat ut orange markeringar för trafiken. Den leds över Björlanda och Säve.

Enligt Göteborg Vattenfick hushåll i Torslanda och på öarna i norra skärgården vattenproblem under morgonen. En delvar utan vatten och andra hade lågt tryck.

– Jag pratademed ett äldreboende på Solängsvägen som första var helt utan vattenoch sedanfick tillbaka det, fast trycket är lågt, säger Daniel Jerat, kontrollrumsingenjör på Göteborg vatten.

Han uppger att det är en 400-ledning, en rätt så stor, som sprungit läck.

Vid 10-tiden stängdes ventilerna till den läckande ledningen av. Alla hushåll tros då ha fått vattnet tillbaka, även om det kan vara lägre tryck än vanligt.

- Det finns kringsystem. Vi har inga rapporter om att någon skulle vara utan vatten nu, men om så är fallet får man kontakta SOS Alarm.Vi sätterut vattentankar i så fall, säger Daniel Jerat.

Det är stora störningar i busstrafiken på linjerna 21, 24, 290, 291 och Lila Express i båda riktningarna. Mer information finns på Västtrafiks hemsida.

ANNONS

Robin Axelsson, som var på väg med buss 21, vid niotiden på morgonen fick kliva av vid hållplatsen Bur vid Volvo.

– Chauffören vågade inte köra på vägen, så vi får gå till nästa hållplats, berättar han.

Enligt Robin Axelsson syntes redan då stora sprickor på vägbanan i båda filerna.

Vattenläckan har lett till ändrade trafikströmmar på hela Hisingen. Det verkar som de flesta är bilister som vill köra från Torslanda in mot stan. Då går det att köra Volvovägen, förbi Sörred. Det är dessutom ovanligt mycket trafik på Kongahällavägen mellan Skrabro och Björlandavägen.

ANNONS