Johan Helsing är insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg. Han uppmanar nu alla som har tänkt att elda utomhus att avstå eller vidta stor försiktighet.
Johan Helsing är insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg. Han uppmanar nu alla som har tänkt att elda utomhus att avstå eller vidta stor försiktighet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Stor risk för gräsbränder i Göteborg

Under de senaste dagarna har räddningstjänsten i Göteborg ryckt ut på ett 15-tal gräsbränder. Insatschefen Johan Helsing uppmanar nu människor till försiktighet vid eldning och grillning.
– Helst ska man inte elda ute alls just nu, säger han.

ANNONS
|

Bara under fredagen fick SOS Alarm fått in ett 20-tal larm och gräs- och terrängbränder i Västra Götalandsregionen.

Johan Hellsing är insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg:

– Jag kan bara tala för vårt förbundsområde där vi haft ett 15-tal gräs- eller terrängbränder de senaste tre dagarna. De flesta har hållit sig ganska begränsade och det är mycket tack vare att vi har varit snabba på plats och varit offensiva, säger Johan Helsing.

Räddningstjänsten varnar nu för att det är stor risk för gräs- och terrängbränder i Göteborgsområdet. Bilden är från en skogsbrand i Olofstorp förra året.
Räddningstjänsten varnar nu för att det är stor risk för gräs- och terrängbränder i Göteborgsområdet. Bilden är från en skogsbrand i Olofstorp förra året. Bild: ADAM IHSE / TT

Uppmanar till försiktighet

Den största risken för bränder i naturen är i nuläget det torra fjolårsgräset som så här på vårkanten är extremt lättantändligt.

– Fjolårsgräset i kombination med de ganska så kraftiga vindarna som vi har haft ett tag nu gör att bränderna riskerar att sprida sig fort då det blir torrt i markerna, säger Helsing.

ANNONS

Under våren eldar många villaägare också trädgårdsavfall i samband med att tomterna vårdstädas och röjs upp.

– Rådet är väl att man egentligen ska undvika att elda nu, men om man absolut vill göra det gäller det att vara väldigt försiktig. Den som eldar är själv helt ansvarig för att se till att branden inte sprider sig och ska man elda är det viktigt att man har tillgång till släckutrustning i form av till exempel en vattenslang. Det är också bra om man kan elda trädgårdsavfallet i en metalltunna.

"Tyvärr anlägger människor gräsbränder"

Den största anledningen till att bräderna menar Helsing är oförsiktighet.

– Det kan handla om att folk inte släcker sina engångsgrillar, men det är tyvärr också så att människor anlägger gräsbränder genom att till exempel lunta.

Ett råd till alla som planerar att elda är att se till att göra det under dagar då det inte blåser speciellt mycket ute. Johan Helsing uppmanar också alla att via sina kommuners hemsidor kontrollera vilka regler som gäller för just eldning i deras hemkommuner.

– Sedan är det också bra att följa SMHI:s brandrisk prognos som finns på deras hemsida. Har man inte tillgång till internet har vi också en telefonsvarare man kan ringa till för att få besked om det råder eldningsförbud i Storgöteborgs område, säger Johan Helsing.

ANNONS

Räddningstjänstens råd till dig som ska elda:

* Ha alltid uppsikt över elden

* Undvik att elda när det blåser

* För att kunna ha elden under kontroll är ett tips att elda i en plåttunna med tilluftsöppning. Det minskar risken för brandspridning och du kan fylla på med brännbart efter hand utan att brasan blir för stor

* Du måste noga kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen

* Placera elden långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning

* Bildäck, plast och andra brandfarliga varor är rent olämpliga att placera i elden inte minst av miljöhänsyn

* Ha tillgång till släckutrustning i form av vattenslang eller ruskor och ett par hinkar vatten. Om du tänt en eld ute i naturen - släck så här; låt först elden brinna ut helt och hållet. Släck sedan ordentligt med riktigt med vatten och rör om så att glöden slocknar. Gräv upp marken under askan tills ingen glöd eller rök finns kvar. Vattna rikligt på resterna av askan runt platsen. En liten spade och ett kärl kan vara bra att ha med till platsen.

Ta med en telefon så att du kan larma vid behov, SOS Alarm 112.

ANNONS