Stor polisnärvaro vid Israelmanifestation i Göteborg

Med anledning av Israels 70-årsdag hölls en manifestation på Gustaf Adolfs torg under onsdagseftermiddagen. Samtidigt demonstrerade en annan grupp för Palestina.

ANNONS
|

Manifestationen pågick från kl 17.00, och många poliser hade kallats ut för att skydda manifestationen.

– Eftersom det finns ett ansträngt läge i den regionen av världen så är vi från polisen med på manifestationen för att se till att allt går rätt till och att man får manifestera, säger Thomas Fuxborg på polisen.

Marschen, som utgick från Gustaf Adolfs torg, påverkade kollektivtrafiken.

Flera motdemonstranter omhändertagna

Samtidigt som manifestationen för Israels 70-årsdag ägde rum demonstrerade en grupp människor för Palestina i centrala Göteborg. Enligt GP:s reporter på plats så omringade polisen ett antal motdemonstranter vid Tyska bron. När Israelmanifestationen passerade så skrek motdemonstranterna mot dem och sjöng ramsor.

ANNONS

Polisen hade särskild koll på vissa individer, enligt GP:s reporter. Flera personer försökte ta sig in i manifestationståget, men motades bort av polis.

Flera personer omhändertogs av polisen.

– Totalt sett är det tre personer som har blivit omhändertagna för störande av allmän ordning, bland annat en person som spottat mot en polishäst, säger Thomas Fuxborg.

Två av dem som hade manifesterat under kvällen upplevde manifestationen som lyckad.

– Det var mycket folk som kom och en bra stämning med sång och tal. Motdemonstranter finns alltid. När någon säger Israel så kommer någon annan och säger "befria Palestina!", sa Anna-Marie Ammer.

– Det är jobbigt att ha det så hela tiden. Man kan inte fira och få vara glad. Det är som att någon kommer och förstör en fest. Vi var bara här för att vi är glada för att Israel finns och att judar äntligen har ett hemland. Det betyder inte att vi inte vill att den andra sidan också ska ha det bra, sa Valentina Curatolo.

Påverkar kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken påverkades främst runt Brunnsparken där flera linjer ställdes in och hållplatslägen ändrades.

Vid 17-tiden meddelade Västtrafik att alla linjer vid Brunnsparken är påverkade av förseningar.

ANNONS