Monalisa Pruteanu, Ion Stan och Maria Cantaragiu arbetar som informatörer och pedagoger på Göteborgs Räddningsmission.
Monalisa Pruteanu, Ion Stan och Maria Cantaragiu arbetar som informatörer och pedagoger på Göteborgs Räddningsmission.

Stor oro efter lägerattack mot EU-migranter

ANNONS
|

De elva personer som bodde i det förstörda lägret i västra Göteborg spenderade lördags- och söndagsnatten på Bräcke diakonis härbärge Stjärnklart. Attacken, där en man och en kvinna misshandlades, har skakat om Göteborg.

- Det är en stor katastrof. Det är första gången det händer här och många är rädda, säger Monalisa Pruteanu.

Hon är rom från Rumänien och jobbar tillsammans med Ion Stan, 37, och Maria Cantaragiu, 40, som fältarbetare och informatörer för Räddningsmissionen. De beskriver hur många EU-migranter upplever att samhällsklimatet hårdnat det senaste året.

- Man måste respektera varandra. Vi är människor. Jag är rom men behöver också mat, kläder och liv. Det är diskriminering i Rumänien och det är diskriminering här, säger Ion Stan.

ANNONS

Att leva i improviserade husvagns- och tältläger är tufft – och blir inte enklare vid en sådan här attack, förklarar de.

- Det är jättesvårt. Man lever utan toalett, dusch och el. På natten kanske de fryser. Det är redan jättesvårt, och när någon kommer och gör så här blir det ännu svårare. De behöver en trygg plats att kunna sova på om kvällarna, säger Maria Cantaragiu.

Leif Eriksson, forskare vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, har tagit initiativ till ett projekt där kyrkor erbjuder husvagnsplats på sina parkeringar. Tanken är att visa att det finns relativt enkla och trygga boendelösningar som alternativ till illegala läger ute i naturen.

- De här egna lösningarna i utkanten av samhället gör en sårbar och man riskerar att bli utsatt för attacker, säger han.

På kort sikt skulle han vilja se ett säkrare boende i form av en kommunal uppställningsplats för husvagnar med el, sophantering och toaletter.

- Boendet kan självorganiseras och det behöver inte bli så dyrt. På lite längre sikt, om några månader, skulle man kunna ha ett nödboende i form av en baracklösning för vintern.

Samtidigt påpekar han att förslagen bara är tillfälliga lösningar.

- Det handlar om att hitta något som är mindre dåligt än det som är nu. Målet är naturligtvis att de här husvagnarna någon gång ska stå tomma som ett minne över hur oerhört handfallna vi var en gång i tiden. Andra städer i Europa har lyckats, exempelvis Hamburg, säger Leif Eriksson.

ANNONS

Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för arbetet för utsatta EU-medborgare på Räddningsmissionen, förklarar att det finns en vilja bland migranterna att organisera sig för att föra sin egen talan.

- Politiker och partier behöver också ta ett ansvar för att inte driva på en mer fientlig debatt, där även mer etablerade partier misstänkliggör människor som lever väldigt utsatt. Jag tänker att det driver på den här typen av våldshandlingar och främlingsfientlighet, säger hon och fortsätter:

- Det visar att man behöver säkrare boplatser i en nödsituation, där man inte tvingas sova på utsatta platser.

Hon anser att politikerna borde lyssna mer på de berörda.

- De människor som Räddningsmissionen möter har ofta egna lösningar för att göra sin situation bra. De vill inte ha hjälp av samhället för sin försörjning utan de behöver sovplatser som är tillåtna.

Hur många som lever i läger i Göteborgstrakten är osäkert. Men Daniela Andreoli, enhetschef för Gatljuset och Crossroads på Stadsmissionen, säger att antalet uppskattades till 3-400 personer innan sommaren.

- Men det är svårt att veta eftersom människor kommer och åker.

Fakta: Detta har hänt

Tre husvagnar totalförstördes och en fjärde skadades i en misstänkt anlagd brand i ett läger för EU-migranter i västra Göteborg under natten mot lördag. Elva personer bodde i lägret.

ANNONS

Innan husvagnarna sattes i brand höggs en kvinna med machete genom tältduken och en man fick ett slag i huvudet med en hammare.

Polisen har bland annat hittat en ryggsäck och en hammare som misstänks tillhöra gärningsmannen. Dessutom har man gjort ytterligare fynd.

Fynden ska undersökas av Nationellt forensiskt center i syfte att försöka få fram dna-spår.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand och grov misshandel. Ingen misstänkt gärningsman har gripits.

Det är den grövsta attacken hittills på EU-migranter i Västra Götaland, enligt polisen.

ANNONS