Stor förvirring kring beslut om bygglov

Snart ska studenter flytta in i 208 modulhus från Kina som staplats i Tynnered. Men på andra sidan älven har likadana moduler fått nej. Förvirringen inom kommunen är nu stor.

ANNONS
|

Grannarna Hasse Andersson och Birgitta Blidberg står och blickar upp mot fullbordat faktum – fyra huskroppar i synbart slumpmässiga vinklar mot varandra.

– Vi är helt ställda. En vanlig människa hade ju fått riva om man bygger hur som helst i strid mot detaljplan. Men det här får stå kvar, säger Birgitta Blidberg.

Hon och Hasse Andersson är två av 470 boende på Beryllgatan i Tynnered som vänder sig emot kommunens nya strategi att hålla bostadsbristen stången med tillfälliga bygglov. Tillfälliga hus behöver inte följa detaljplaner och i Tynnered ska modulerna alltså fungera som ett nödboende för studenter under de närmsta 15 åren. Till de boendes förtret har såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen gett kommunen rätt.

ANNONS

Märkligt nog har kommunen och Prime living fått nej till ett närapå identiskt projekt på andra sidan älven – trots att det är samma domstol som avgjort båda fallen. Nu växer osäkerheten kring om det verkligen är tillåtet att ge tillfälligt bygglov för studentbostäder och därigenom kringgå detaljplaner.

– Vi är förundrade över att mark- och miljödomstolen kommit fram till så olika beslut. Det gäller olika platser, men beslutsunderlaget är ju likartat, säger Fredrik Andersson som är chef på kommunens byggavdelning.

Rolf Dalbert, ordförande på mark- och miljödomstolen i Vänersborg, avgjorde fallet med bostäderna vid Ramberget. Han menar att kommunens resonemang kring studentbostäder haltar.

– Om ett behov inte är tillfälligt, ska det heller inte vara något tillfälligt bygglov. Behovet av studentbostäder är knappast tillfälligt, utan finns där hela tiden, säger han.

Kommunen har redan överklagat domen för bostäderna vid Ramberget. Nu återstår att se i fall mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd. Under våren tänker Prime living sätta i gång att bygga vid Ramberget ändå – med risk för att alltihop måste plockas ner igen.

Många av de boende på Beryllgatan har klagat på att Prime livings moduler förfular området och står konstigt. Men Johan Norén på arkitektbyrån Kanozi som avgjort husens placering menar att det inte fanns några andra alternativ.

ANNONS

– Nyckelfrågan är inte huruvida husen är fula, utan snarare varför man inte bygger permanenta boenden. Då finns det utrymme att skapa bättre arkitektur. Med permanent bygglov hade man kunnat ändra på gatorna och bygga vettigare. Nu var det bud vi fick i stället: Här är tomten. Bygg så fort som möjligt, säger han.

ANNONS