Påskfjädrar plockas bort från Göteborgs ramavtal.
Påskfjädrar plockas bort från Göteborgs ramavtal. Bild: Anders Hofgren

Stopp för inköp av påskfjädrar

Nu blir det första medborgarförslaget verklighet i Göteborg. Förslaget kommer från Djurens rätt och innebär att Göteborgs Stad slutar köpa in pyntfjädrar.

ANNONS
|

Fjädrar, som framför allt används som påskpynt, tas bort från ramvatalet i Göteborgs stads sortiment över lek- och hobbymaterial. Anledningen är att leverantör inte kan ge hundraprocentiga garantier på att fåglarna, som bistår med fjädrarna, har det bra vid uppfödningen.

– Vi har inte kunnat få våra krav på spårbarhet tillgodasedda från uppfödare när det gäller fjädrar, mycket beroende på att det är en biprodukt, säger Elin Berg Mannebo, handläggare på Inköp och upphandling. Däremot har leverantören kunnat garantera att fjädrarna inte är plockade från levande djur, utan efter slakt.

Informationsinsats

Men nu försvinner alltså fågelfjädrarna helt från ramavtalet och för att det ska få genomslagskraft bland kommunens förvaltningar ska en ordentlig informationsinsats göras.

ANNONS

– Ramavtalet ska följas vid inköp, men om det är en produkt som inte finns med kan man använda andra leverantörer. Därför är det viktigt att vi berättar att vi gör det här av djurrättsskäl. Annars kanske någon vänder sig till en uppfödare med sämre villkor än den vi haft.

Det är framför allt grundskolor, förskolor och fritidsverksamhet som köper in fjädrar till påsk.

– Vi kommer att skicka ut ett nyhetsbrev närmare påsk och där tipsa om alternativa sätt att pynta påskriset med. Andra kommuner som tagit bort fjädrar ur sitt sortiment har till exempel tipsat om ullbollar och textilier.

Syntetiska fjädrar, som finns handeln, har i dagsläget inte undersökts av kommunen.

– Det som innehåller kemikalier bör inte användas av barn, säger Elin Berg Mannebo.

Första medborgarförslaget

Organisationen Djurens rätt står bakom medborgarförslaget som, enligt Vårt Göteborg, är det första som genomförs enligt modellen sedan den infördes förra året.

Medborgarförslaget innebär förslag som publiceras på kommunens hemsida och får över 200 röster tas upp till bedömning av ansvarig nämnd. I det här fallet är det nämnden för inköp och upphandling som tagit beslutet om att genomföra det.

ANNONS