Stockholmsföretag bygger lyxvåningar i Göteborg

Göteborg är just nu i en expansiv fas och det märks på flera platser. Karlatornet och Västlänken är bara några av de projekt som är på gång i staden. Det senaste i raden är lyxlägenheter i centrala Göteborg.

ANNONS
|

Fram till år 2050 är målet att 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser ska byggas i Göteborg. Vilket innebär att centrala Göteborg kommer att växa till dubbel storlek.

Karlatornet, som planeras att byggas på Lindholmen, är inte det enda exklusiva projekt som är på gång. Stockholmsföretaget Oscar Properties har nyligen köpt en fastighet på adressen Lilla Bergsgatan 1 i Annedal,strax bakom Handelshögskolan i centrala Göteborg. Där planerar man att bygga mellan 100 och 150 nya lägenheter.

Lägenheterna vid Handelshögskolan kommer bli företagets första projekt utanför Stockholm.

– Vi har tittat på marknaden i Göteborg länge och nu när rätt affär dök upp slog vi till, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.

ANNONS

Lyxiga och spektakulära

Företaget har tidigare specialiserat sig på att bygga lyxigt, spektakulärt och centralt, och har även samarbetat med flera välrenommerade arkitektkontor. I nuläget finns det ingen plan på hur lägenheterna eller fastigheten kommer att se ut. Hela tomtarean för fastigheten ligger på 2 435 kvadratmeter och planen är att det ska bli cirka 150 lägenheter.

Den förvärvade fastigheten är i dag en kommersiell fastighet som är fullt uthyrd. Planen är att bygga bostadsrätter men än finns det ingen tidsplan eftersom företaget först vill planera hur de nya bostäderna kommer att se ut innan de presenterar en plan över när bygget ska påbörjas och vara färdigt.

1000 bostäder i Frihamnen

De största byggplanerna i Göteborg, som Jubileumsparken och Karlatornet, har dock ännu inte kommit igång.

Jubileumsparken i Frihamnen har i nuläget bastu, flytande simbassäng och sandstrand. Parken, som är en av jubileumssatsningarna, ska vara färdig år 2021. Lagom tills dess ska det finnas 1000 bostäder och 1000 arbetsplatser i Frihamnsområdet. Men Göteborgs stads plan är att fortsätta byggandet långt in i framtiden.

Detaljplanen ute på granskning

Företaget Sernekes spektakulära "Karlatornet" på Lindholmen har varit omdiskuterat och har uppmärksammats flera gånger. I september bjöd företaget miljonärer och kändisspekulanter på en smygpremiär av tornets skybar - med en ballongfärd över Lindholmen och Hisingen.

ANNONS

Det har varit ett stort intresse kring det höga tornet och dess lyxiga lägenheter. I januari blev detaljplanen för Karlavagnsplatsen, där tornet ska byggas, godkänd av byggnadsnämnden och är nu ute på granskning.

Byggs på flera platser runt om i staden

De sju områden som staden har satsat på och där man kommer att bygga är på båda sidor älven; Backaplan, Centralområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden.

För ett år sedan tog Älvstaden tillsammans med Göteborgs stad fram en film som ska visa resan in i stadens framtid - med det tydliga budskapet att älven och hamnen kommer att spela en central roll i det framtida Göteborg.

Björn Siesjö är stadsarkitekt och fungerar som "spindeln i nätet" när det gäller hur Göteborg kommer att se ut i framtiden. Hans favorit i planerna är det nya Frihamnen.

–Visst är det kul med det höga huset på Lindholmen, men jag tycker nog ändå att det är Frihamnen eftersom effekten kommer att bli större. Det är då som Göteborg på allvar tar klivet över älven. Det är också Frihamnen som i dag är mest "wasteland", harhan tidigare sagt.

ANNONS