Stefan Ljungqvist 29/4

ANNONS
|

Hur är det?

– Det är bra! Jag sitter i skuggan utomhus i Osby, en by i Skåne och tittar på när de lastar ur scenen från pjäsen Vita hästen. Vi har varit på turné med den sedan 15 februari nu är det sista veckan, sedan är turnén slut.

Hur känns det då?

– Både vemodigt och bra. Det har varit en väldigt intensiv period. Vi spelade ju på Gunnebo Slott förra sommaren och har fortsatt med en turné. Vi är som en stor familj. Det är ju så i den här branschen, det är en väldig massa adjö. Det tog ett tag innan jag lärde mig det. Man får ofta säga hejdå till folk som man älskar.

ANNONS

Vad ska du göra i helgen?

– Jag ska städa. Ta mig ner till golvet. Det finns en del att ta tag i hemma, det blir så när man är ute och åker. Sen ska jag väl betala räkningar. Jag ska inte ut och demonstrera.

Jaså varför inte? På grund av räkningarna?

– Ja, jag kan ju skylla på det!

Har du demonstrerat på första maj någon gång?

– Nej, men jag har gått i blåsorkester och spelat bastrumma. Med bravur kan jag tillägga. Det var väl 15 år sedan. Annars tänkte jag att jag skulle gå ut i år med skylten "Gais till Uefacupen". Det är ett rimligt krav tycker jag.

Du ska inte fira Valborg på något speciellt sätt då?

– Nej, det lämnar jag åt andra. Jag har en fantastisk balkong så där ska jag sitta och se på träden som slår ut och rådjuren som springer förbi. Det är som ett paradis.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Det är som sagt stökigt. Jag var hemma för några veckor sedan och städade lite. Jag hittade två byråer under all skit. Annars har jag många fina tavlor med naturmotiv hemma. Fotografiliknande. Jag köper väldigt mycket tavlor från Kanada. I juni ska jag till Calgary, som ligger vid Rocky Mountains, och hälsa på goda vänner. Då blir det nog någon mer tavla.

ANNONS

Varför just kanadensisk konst?

– Jag var i Calgary och hade konsert och det var så bra så jag fick komma tillbaka. Och jag hamnade på ett galleri och blev helt tagen av tavlorna. De är några konstnärer som specialiserat sig på naturkonst. En favorittavla jag har är på en flock späckhuggare i gråmulet väder. Den är fantastisk. Det var nog den första jag köpte.

Vad händer framöver?

– Det blir revy i Skövde i höst och i december ska jag vara med i turnén Familjens Julkalas. Jag trodde ju jag skulle gå i pension för något år sedan, men det blev inget av det. Jag har ju hållit på i 42 år, men det är fortfarande jättekul att jobba.

Har du bott på något annat ställe än Göteborg?

– Ja, jag bodde i Stockholm ett år. Men det var inget för mig. Jag hade högre ambitioner!

Vad har du för favoritställen i Göteborg förutom din balkong?

– Södra skärgården är fin. Norra också för den delen. Jag är ett sommarskärgårdsbarn. Vi bodde på Björkö när jag var liten. Jag har haft ställe på Brännö också. Annars är Liseberg fint, jag ska nog ta mig en tur dit snart när blommorna slagit ut som mest.

ANNONS

Vad gör du på Liseberg då?

– Jag går runt och tar några pilsner.

Du ska inte åka Atmosfear?

– Nej! Jag vågar nog inte ens titta på den.

Om du fick bestämma i Göteborg för en dag, vad skulle du göra då?

– Då skulle jag stänga av kanalen i båda ändar och rena vattnet. Sedan skulle det bli en badstrand hela vägen längs trädgårdsföreningen och folk skulle sola och plaska i vattnet. Jag skulle också öppna kanalen på Östra Hamngatan och få in lite båtar där. Det skulle bli som Nyhavn i Köpenhamn, massor av uteserveringar längs vattnet.

Vad har du för favorit av allt du gjort under karriären?

– Det som passat mig bäst har varit revy. Då har jag kunnat utnyttja alla mina kunskaper. Den bästa enskilda prestationen var rollen som Tevje i Spelman på taket. Den rollen var som skriven för mig. Det var inte att spela teater, det var ett sätt att leva. Jag var lycklig även vid sidan av scenen. Rollen innehöll allt, den krävde mycket och påverkade mig mentalt. Det var allt från djupaste sorg till högsta glädje. Jag fick tömma själen på allt och blev alldeles fri.

ANNONS

Är du duktig på att laga mat?

– Ja, det är jag. Jag har en riktigt god fisksoppa som bara jag gör. Receptet är hemligt, men det är varken saffran eller grädde i och den är ändå god.

Vad har du för planer för sommaren?

– Jag spelar i Lorden från Gränden på Gunnebo slott med bland andra Claes Malmberg och Claes Månsson. Det ska bli jätteroligt, jag ska spela samma roll som jag gjort innan. Och sen blir det väl någon allsångskonsert här och var. Sen ska jag åka till Leksand och träffa goda trubadurvänner. Vi ska försöka ordna en ångbåtstur längs Siljan. Jag ska också till Rhodos med barn och barnbarn.

Vad tycker du om Rhodos?

– Det är fint. Jag tror det blir 25:e gången jag åker dit nu. Det är god mat, trevliga människor och bra hotell.

Oj, så många gånger!

– Ja, det är en annan egenhet jag har. Om jag vet vad jag köper och vet att det är bra så varför ska jag leta efter någonting annat?

Vad ville du bli när du var liten?

– Ja, det var de här vanliga. Polis, brandman, lokförare. I nian fick vi sjunga för en sångfröken och hon sa att om jag lovade att fortsätta sjunga så skulle jag få stora A. Fröken Bratt. När jag var 14-15 så jobbade jag som mopedbud på en elingenjörsbyrå. Sedan gick jag elektriker på gymnasiet och blev starkströmsingenjör. Men jag har aldrig jobbat som det. Direkt sommaren efter där fick jag jobb som trubadur.

ANNONS

Vad är du stolt över?

– Att jag kunnat överleva som frilans i 43 år. Jag har aldrig varit arbetslös. Jag har klarat mig och kunnat försörja min familj. Det är jag stolt över.

ANNONS