Stadsdelen som inte behöver stafettsocionomer

Bergsjön-Kortedala börjar få ordning på sin personalsituation och drar ned på stafettsocionomerna. En förklaring är ett introduktionsprogram för nyanställda – som är unikt i landet.

ANNONS
|

På måndagen berättade GP om den mycket kraftiga ökning av inhyrda socionomer som skett i Göteborg under de senaste åren.

I SDN Östra Göteborg slog stafettsocionomerna igenom 2015 och i fjol kostade de 3,2 miljoner kronor, obetydligt mindre än i SDN Norra Hisingen som låg i topp.

Ser ut att ha vänt

Men nu ser det ut att ha vänt. Efter att i fjol ha haft två stafettsocionomer på barn- och ungdomsenheten kommer enhetschefen Kristina Olsson från nästa månad att klara sig utan.

– Vi har lyckats rekrytera personal. En orsak till det är introduktionsprogrammet som vi började använda i höstas. Nu ser man inte längre Östra Göteborg som den hopplösa stadsdelen. Vi börjar få en rimligare arbetsbörda och det ger oss ett bättre rykte, och det är vi väldigt beroende av, säger Kristina Olsson.

ANNONS

Ingen grisen-säcken-känsla

När stadsdelen i höstas annonserade efter socialsekreterare erbjöds de att inleda anställningen med en 16 veckor lång kombinerad introduktion och praktisk utbildning i yrket.

– Fem socionomer deltog och i vår är det elva nyanställda på introduktionen, berättar Jessica Svanström, kvalitetsutvecklare i Östra Göteborg.

De anställdes utan placering på någon bestämd enhet men det blev inte någon grisen-i-säcken-känsla för dem.

– För oss har det varit ett sätt att luckra upp föreställningarna om hur det är att arbeta på olika enheter, när de nya får prova på olika typer av arbeten. Men ingen har tvingats till arbete på en enhet de inte vill vara på, säger Jessica Svanström.

Hård kritik för brist på introduktion

Just bristen på introduktion av nyanställda har Östra Göteborg, och SDN Lundby, fått hård kritik för av arbetsmiljöverket som besökt stadsdelarna i sin pågående nationella inspektion av socialtjänsten.

– Det är olyckligt att inspektionen kommer nu, när vi ändå känner att vi är på rätt väg och har fått det bättre, säger Kristina Olsson.

Med 213 socialsekreterartjänster har Östra Göteborg ett stadigt stort behov av att nyanställa.

– På senare tid har vi också fått erfarna socionomer som sökande. Till vårens introduktion hade vi 44 sökande, säger områdeschefen Birgitta Harberg.

Kommer ha fyra kvar nästa år

Under fjolåret timanställdes socionomstudenter och en del av dem har sedan anställts. Framöver är förhoppningen att verksamheten ska kunna klaras utan stafettsocionomer. Men till våren kommer ändå fyra att vara kvar i Östra Göteborg.

ANNONS

30 december slutade Håkan Antehag som stafettsocionom i Bergsjön. Han hade då varit där, som uppdragstagare åt Humana Bemanning, i ett år och nio månader.

– Jag har aldrig tidigare haft ett så långt uppdrag under mina tio år som konsult. Det var ett trevligt gäng att arbeta i och jag hade gärna stannat, säger Antehag som två dagar efter Bergsjön började konsulta hos socialtjänsten i Biskopsgården. När i dag 51-årige Antehag började som stafettsocionom var ordet, och fenomenet, okänt.

– Jag hade mitt första uppdrag i Hjällbo där de hade extra mycket att göra efter att några unga killar hade rånat folk på spårvagnarna. Nu kallas vi in för att det saknas folk. Det är ett allmänt tillstånd.

Berättar inte vad han tjänar

Håkan Antehag vill inte gärna uppge vad han tjänar.

Tittar de fastanställda snett för att du tjänar mer? – Nej, jag har alltid känt mig välkommen och har inte känt att jag hamnat utanför.

Konsultarbetet ger, förutom lönen, en frihet att välja jobb och en chans att se sig om i landet.

– Ärendena i sig är tunga men när man vet att det är en för en kortare tid blir arbetssituationen inte så tung. Det är förstås en nackdel ur brukarnas synvinkel, att det inte blir någon kontinuitet.

ANNONS

Förväntas man göra mer som inhyrd? – I Göteborg förväntas man arbeta som vilken handläggare som helst. Det finns inte heller förväntningar om att man ska göra det så mycket bättre. Men i en del mindre kommuner har jag varit med om att man förväntas göra mycket mer. Där förekommer det också att de har chefer som inte är utbildade.

"Bygger på bristfällig personalpolitik"

Håkan Antehags uppfattning är klar om orsaken till att det behövs inhyrd personal:

– Konsultbranschen för socionomer bygger på en bristfällig personalpolitik från kommunerna under många år. Det har lett till att många anställda slutat och så har det blivit personalbrist.

Har du haft dåligt samvete för att du utnyttjar detta bristläge? – Nej, så har jag aldrig tänkt. Då skulle jag inte kunnat jobba.

ANNONS