Stadsdelen skulle spara – pengarna gick till avgångsvederlag

Sparpaket på sparpaket. Men hålet i budgeten för Norra Hisingen växer. Nu kan GP berätta om besparingen som gick upp i rök och blev till avgångsvederlag.

ANNONS
|

I flera år har Norra Hisingens stadsdelsförvaltningen haft svårt att få pengarna att räcka. På mars månads nämndmöte togs beslut om en åtgärdsplan för att minska underskottet i budgeten. Men åtgärderna har inte fått den effekt man hade hoppats på, istället har hålet i budgeten vuxit och om ingenting görs är prognosen att underskottet når 40 miljoner kronor vid årets slut. Nästa år riskerar underskottet att växa till ytterligare, till 80 miljoner kronor.

LÄS MER:Mångmiljonhål i budgeten för Norra Hisingen

I sparpaketet som presenterades av den dåvarande stadsdelsdirektören Johan Fritz i mars ingick en åtgärd som skulle ge 600 000 kronor i kassan: "Inte bemanna funktionen Sektorchef från 1/7-året ut".

ANNONS

Upplägget ska ha presenterats som att en sektorchef skulle gå i pension i juli, men ersättas först efter årsskiftet. Samtidigt kalkylerade man risken att verksamheten utan chef på sikt skulle försämras och minska möjligheten att leverera en god och rättssäker välfärd.

Besparing: 0 kronor

GP har tagit del av kontrakten som skrevs mellan den dåvarande stadsdelsdirektören och chefen där överenskommelsen innebär att sektorchefen säger upp sig. I avtalet, som skrevs innan besparingspaketet var uppe i nämnden, ingår ett avgångsvederlag på 414 000 kronor som betalas ut till och med mars. Under de tre månaderna som uppsägningstiden löpte var personen dessutom arbetsbefriad.

Sammantaget innebär det att förvaltningen väntas spara 0 kronor av de 600 000 kronor, enligt förvaltningens uppföljningsrapport som nämnden klubbade i september.

LÄS MER:Efter stadsdelens tunga sparkrav: Fritidsgårdarna näst på tur

Därmed står stadsdelen nu utan både sektorchef och besparing.

"Vi var inte informerade"

Patrick Gladh (S), ordförande för Norra Hisingens stadsdelsnämnd, säger att han fick kännedom om avgångsvederlaget först i somras. Han säger att det är olyckligt att ärendet presenterades som en besparingsåtgärd och att nämnden inte fick någon information.

– Det hade varit önskvärt om vi hade haft full kännedom från början. Det blev i ett märkligt sammanhang. Det gavs ingen möjlighet att räkna hem besparingen, samtidigt jobbar vi för att få ordning på ekonomin, säger han.

ANNONS

Han ställer sig dock bakom åtgärden som sådan, där personen fick avgångsvederlag.

"Stämde av med ordföranden"

Johan Fritz, tidigare stadsdelsdirektör på Norra Hisingen och numera stadsdirektör i Jönköping, säger att han visst stämde av frågan om avgångsvederlaget med nämndordföranden Patrick Gladh.

– Jag skulle aldrig göra det utan att stämma av. Om han inte har en minnesbild av det är det olyckligt, men ja, jag stämde av med honom, säger Johan Fritz.

Han säger att tanken var att man inte skulle dra på sig ännu mer kostnader genom att ersätta sektorchefen.

– Hade vi ersatt henne hade vi haft dubbla kostnader. Nu höll vi nere kostnaderna.

Men enligt förvaltningen kommer inga pengar att sparas på åtgärden.

– Jag kan inte veta vad som har hänt efter jag slutade.

Borde du ha kommunicerat upplägget bättre?

– Uppenbarligen borde jag ha gjort det.

Mikael Wallgren (V), förste vice ordförande i nämnden, fick reda på uppgörelsen först för någon månad sedan.

– Det är väl lite olyckligt att vi inte fick den ekonomiska konsekvensen klar för oss direkt. Men det skulle inte ha ändrat något.

Han säger att presidiet tidigare hade uttryckt att de var positiva till en förändring i ledningen och att besparingsåtgärden låg i att inte anställa någon ny.

ANNONS

Men besparingen blev noll kronor i och med avgångsvederlaget.

– Det blev väl bokföringstekniskt på det sättet. Men själva besparingen var att inte tillsätta någon ny.

Rekryteringen av en ny sektorchef pågår, det är oklart om en ny person kommer tillsättas innan årsskiftet.

"Åtgärderna saknar substans"

Det här är inte den enda åtgärden som har gett mindre i kassan än planerat. Några av åtgärderna väntas inte ge en enda krona när året är slut.

Det handlar bland annat om en förändrad prognos för IT-kostnader, restriktivitet vid inköp samt en ny bedömning av prognosen för köpt vård som tillsammans skulle spara 2,8 miljoner kronor. Nu räknar förvaltningen med att inte spara några pengar alls på åtgärderna i år.

Andra åtgärder ser istället ut att ge mer pengar än beräknat, men sammantaget ger besparingarna miljontals kronor mindre än tänkt.

En av GP:s källor menar att det är ett genomgående problem att besparingsåtgärder inte får effekt, eftersom de saknar substans och planer för hur de ska genomföras. Hen säger också att tjänstemän har ifrågasatt detta i samtliga åtgärdsplaner.

Patrick Gladh (S) säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om varför åtgärderna inte har fått effekt, men att frågan får utvärderas när året är slut.

ANNONS

Är åtgärderna dåligt förankrade i verksamheten?

– Det måste vi utvärdera. Vi startade året med underskott, började göra anpassningar, men kan bara konstatera att kostnadsutvecklingen har dragit iväg och att en del åtgärder inte har fått den effekt som var beslutad, säger han.

Camilla Blomqvist tillträdde som stadsdelsdirektör för Norra Hisingen i september, efter att de tidigare åtgärdspaketen togs fram.

– Man har jobbat med åtgärder under året, det har inte fått den effekten man har förväntat sig. Jag känner igen det från andra kommuner, det händer andra saker samtidigt, så det är inte ovanligt att det blir så, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS