Stadsbyggnadskontoret vill riva Valhallabadet

ANNONS
|

Politikerna vill ha en multiarena som kan ta emot Lady Gaga och andra artister med omfattande och tung scenutrustning. Scandinavium från 1971 duger inte längre. Det är en av förutsättningarna.

Den andra är att arenan ska ligga vid Evenemangsstråket på kavajavstånd från Svenska mässan. Det innebär att något annat måste rivas.

Och den tredje förutsättningen är att bygget ska vara klart till jubileet 2021. Det är med andra ord bråttom.

Den nya arenan har, som GP skrivit om många gånger, utretts under flera år. Nu börjar det närma sig beslut. Men först ska byggnadsnämnden under sitt möte på Valborgsmässoafton ta ställning till placering av arenan. Stadsbyggnadskontoret fick tre alternativ att utreda: Burgårdens gymnasium, Valhalla idrottsplats eller där Valhallabadet ligger i dag.

ANNONS

Eftersatt underhåll

Stadsbyggnadskontoret förordar tomten där Valhallabadet ligger eftersom den ger bäst samband med mässan och är det bästa alternativet i förhållande till stadens styrande budget- och miljömål. I ett tjänsteutlåtande påpekar kontoret också att Valhallabadets underhåll är eftersatt och att en ny placering för ett centralt bad skulle kunna vara Frihamnen. Även idrottshallarna mellan nuvarande Scandinavium och Valhallabadet måste rivas. De skulle kunna ersättas med lokaler norrut utmed Mölndalsån eller vid Frölundaborg.

Stadsbyggnadskontoret trycker på vikten av hur området runt den nya arenan utformas för att minimera en barriäreffekt där den platsen runt den storskaliga arenan upplevs som öde, stor och blåsig när det inte är evenemang. För att motverka detta menar kontoret att aktiva bottenvåningar med publika verksamheter är en förutsättning.

Efter vändan i byggnadsnämnden går ärendet vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för slutligt beslut.

ANNONS