Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Störningar i spårvagnstrafiken

  En kontaktledning blev under morgonen nedriven vid Drottningtorget i Göteborg, vilket ledde till ett totalstopp i spårvagnstrafiken i nästan två timmar. Vid nio-tiden rullade vagnarna igen, men med en del störningar.
  – Alla linjer som kör via centrala stan har påverkats, säger Cesar Kakolewski, vid Västtrafiks störningsjour.

  Vid 07-tiden under söndagsmorgonen blev en kontaktledning nedriven precis utanför Posthotellet vid Drottningtorget. Det var stopp för all spårvagnstrafik vid Centralstationen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är en kontaktledning som har blivit nedriven, vi har ingen ström så vi kan varken passera Centralstationen västerut eller österut. Genom centralen är det totalstopp, sa Cesar Kakolewski, vid Västtrafiks störningsjour, precis efter att händelsen inträffat.

  Västtrafik arbetade under morgonen för fullt med att lägga om spårvagnstrafiken.

  – Man har lagt om vissa linjer via Skånegatan. Man bryter trafiken vid Ullevi Norra västerut och bryter trafiken vid Brunnsparken i riktning österut, sa Cesar Kakolewski.

  Vid olycksplatsen hade personal från Västtrafiks spärrat av delar av spåret och trottoaren intill på grund av att det fanns ström i den trasiga ledningen som hängde ner. Flera spårvagnar fastnade vid stoppet och tömdes på resenärer. Vagnarna lämnades sedan tomma kvar vid platsen.

  Spårvagnstrafiken lamslagen i centrala Göteborg

  Strax innan klockan 08 meddelade Västtrafiks störningsjour att läget inte såg ljust ut för morgontrafiken. Strömmen hade försvunnit även vid hållplatsen Ullevi Norra, vilket ställde till ytterligare problem i spårvagnstrafiken.

  – Det blir bara värre, nu har vi blivit av med strömmen vid Ullevi Norra också, så för stunden har vi ingen trafik mellan Brunnsparken, Korsvägen och Redbergsplatsen. Det är helt lamslaget, sa Cesar Kakolewski.

  Västtrafik såg under morgonen till att få ut bussar i trafiken som kunde ersätta spårvagnstrafiken på de drabbade linjerna.

  – Vi kommer släppa ut bussar mot Angered och Bergsjön, det är de områdena som påverkas mest just nu, berättade Cesar Kakolewski.

  Det är oklart vad som orsakade att kontaktledningen rasade.

  Spårvagnar börjar rulla

  Alla linjer som kör via centrala Göteborg utom linje 5 och 6 påverkades av stoppet.

  Strax innan klockan nio hade strömmen kommit tillbaka vid Ullevi Norra och problemet med kontaktledningen vid Drottningtorget var snart åtgärdat.

  – De har tagit bort avspärrningar så inom 15 minuter kommer det börja rulla igen, men med stora störningar. Bussar förstärker spårvagnstrafiken från centrala delar västerut och även från Angered in mot centrala delar av stan, sa Cesar Kakolewski.

  Vid halv tio-tiden rullade spårvagnarna som vanligt, men följdförseningar kommer råda under förmiddagen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.