Stöldligor härjar på Centralen

ANNONS
|

Lokföraren Ingemar Jansson är en av många som reagerat mot att man begränsar övervakningen:

- Vi har ett växande problem med ligor som härjar på centralstationen, säger han. De opererar under den korta tid då tågen står öppna innan avgång och tar helt enkelt sig in i tågen och stjäl väskor som står obevakade under några minuter och försvinner sedan snabbt från platsen. Så sent som på torsdagsmorgonen råkade en passagerare illa ut och blev av med sin väska med dator.

Ingemar Jansson säger att kameraövervakningen är oerhört viktig eftersom det då finns möjligheter att ha kontroll på den här typen av ligor som verkar välorganiserade.

ANNONS

- Det går dessutom oerhört snabbt. En person stjäl väskan på tågen lämnar över den till en andra person som sedan försvinner innan någon hinner reagera. Här skulle övervakningskameror innebära en ökad säkerhet för passagerarna.

Polisen medger att det finns ett bekymmer med stölder både på stationen och ur tåg:

- Vi har ett antal anmälningar men kanske inte riktigt klarhet i omfattningen, säger Stefan Gustafsson presstalesman hos Göteborgpolisen. Tjuvarna inser att här finns tillgängligt gods att stjäla när man under kort tid lämnar väskor obevakade på ett tåg.

Leif Svensson säkerhetschef vid Jernhusen som äger Göteborg Central säger att företaget driver övervakningsfrågan vidare och är besviken på länsstyrelsen som vill begränsa övervakningen med 39 kameror till några timmar på kvällen:

- Vi vill ha övervakning när det är som mest folk på plats. Större centralstationer är viktiga knutpunkter i samhället och vi ser vilken nytta övervakningen gör för säkerheten där.

- Här bör dessutom alla län behandla frågan lika så att inte enskilda tjänstemäns uppfattning styr hur många kameror det blir

Förvaltningsrätten har liksom länsstyrelsen inte godkänt en kameraövervakning av Göteborgs Central dygnet runt med 39 kameror. Man vill av integritetsskäl bara godkänna 21 kameror, framför allt vid entréer, dygnet runt. Mellan 20.00 och 06.00 får ytterligare 18 kameror användas.

Jernhusen vill ha samtliga 39 kameror för övervakning dygnet runt.

Förvaltningsrätten och länsstyrelsen menar att i väntsalar och utrymmen där människor finns längre tid väger integritetsintresset högre.

ANNONS